In articol:
- Calendar ortodox 14 octombrie 2022: Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva?
- Viața Sfintei Parascheva
Calendar ortodox 14 octombrie 2022: Sărbătoare mare! Creștinii ortodocșii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva în fiecare an, la data de 14 octombrie.
Ziua de 14 octombrie, în care este sărbătorită Sfânta Parascheva, este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox.
În fiecare an, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, credincioșii obișnuiesc să meargă în pelerinaj la moaștele acesteia, la Iași, dar și să respecte mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.
Calendar ortodox 14 octombrie 2022: Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva?
De Sfânta Parascheva, credincioșii nu trebuie să muncească în gospodărie, să spele rufe, să calce sau să coasă.
Potrivit unei superstiţii străvechi, fetele care spală și cos în această zi vor rămâne nemăritate. Nici bărbații nu au voie să muncească de Sfânta Parascheva.
În ziua de 14 octombrie, când este prăznuită Sfânta Parascheva, nu se mănâncă nimic până la ora 12, atunci când se termină slujba închinată Sfintei Cuvioase.
Citeste si: Sf. Parascheva 2022: Tot ce trebuie să știi despre pelerinajul de la Iași
Citeste si: Sf. Parascheva calendar ortodox 2022: Mesaje creștine pentru această sărbătoare
De Sfânta Parascheva nu este bine să se consume nuci, castraveți sau orice alte fructe care au forma crucii.
Pe 14 octombrie, ziua în care se face pomenirea Sfintei Parascheva, se spune că nu e bine ca oamenii să fie zgârciți, ci este o zi în care credincioșii ar trebui să fie mai darnici cu cei din jur
Tradiția creștină spune că cei care sunt zgârciți vor avea parte de pagube materiale și sărăcie întregul an.
Tot de Sfânta Parascheva sunt interzise certurile, astfel că cei care spun vorbe urâte în această zi vor atrage energiile negative și toate le vor merge pe dos.
În trecut, oamenii obișnuiau să facă previziuni despre vreme pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Tradiția spune că dacă în această zi este soare, atunci așa va fi în toate zilele de sărbătoare de peste an.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Se spune că Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Se crede în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Și astfel vei avea parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.
Viața Sfintei Parascheva
Cuvioasa Parascheva a devenit cunoscută în urma minunilor pe care le-a înfăptuit de-a lungul vieții, dar și după moarte. Sfânta Parascheva mai este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri. De fapt, este vorba despre o adaptare locală a zeiței Venera, un personaj din mitologia românească legată de a șasea zi (acum a cincea) din săptămână.
Sfânta Parascheva este figurată ca o „vădană, rea și năpăstoasă care nu îngăduie gospodinelor să facă o sumă de lucruri în ziua ei din săptămână, pedepsindu-le”. Sfânta Vineri începea să bântuie casele începând de joi seară, pentru că în viziunea populară ziua începe din seara de dinainte. Asta se întâmpla „cam de când începe preotul slujba vecerniei”.
Citeste si: Opt superstiții de Sfânta Parascheva. În această zi nu se fac treburi în gospodărie
În povești se arată că Sfânta Vineri pedepsea gospodinele care se apucau de treabă vinerea. Baba se oferea să facă treaba în locul femeii care era cuprinsă imediat de frică. Femeile care scăpau trebuiau să îi atragă atenția printr-un dezastru: „Vai, cum ard munții unde șade Sf. Vinere, ca le-au dat foc zmeii paraleii!”