Calendar ortodox 14 octombrie 2023. În fiecare an, pe data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox!
Iată tot ceea ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!
Calendar ortodox 14 octombrie 2023. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva?
Sfânta Cuvioasă Parascheva a devenit faimoasă datorită numeroaselor minuni pe care le-a săvârșit în cursul vieții sale, dar și după trecerea ei în neființă.
În tradiția populară, ea este numită și Sfânta Vineri. Acest nume reflectă, de fapt, o adaptare locală a zeiței Venera, o figură din mitologia românească asociată celei de-a șasea zi (astăzi, a cincea) a săptămânii.
Sfânta Parascheva este întruchipată ca o „vădană, rea și năpăstoasă care nu îngăduie gospodinelor să facă o sumă de lucruri în ziua ei din săptămână, pedepsindu-le”. Sfânta Vineri începea să bântuie casele începând de joi seară, pentru că în viziunea populară ziua începe din seara de dinainte. Asta se întâmpla „cam de când începe preotul slujba vecerniei”.
Legende străvechi povestesc cum Sfânta Vineri le pedepsea pe gospodinele care îndrăzneau să înceapă treburile casnice în ziua de vineri. Se spune că o bătrână se oferea să preia acele sarcini pentru femeile speriate. Cele care încă se aventurau în treburile casnice erau nevoite să o atenționeze printr-un eveniment nefericit: „Vai, cum ard munții unde șade Sf.
Vinere, ca le-au dat foc zmeii paraleii!”.
Sf. Parascheva 2023. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?
De Sfânta Parascheva, tradiția dictează că credincioșii ar trebui să se abțină de la treburile casnice precum spălatul rufelor, călcatul sau coaserea. Există convingerea că cei care desfășoară aceste activități vor atrage ghinion asupra lor, riscul de dureri de cap sau probleme cu ochii.
Potrivit tradiției, fetele care se ocupă de spălat și cusut în această zi pot rămâne necăsătorite. Bărbaților li se interzice de asemenea să muncească în această zi de Sfânta Parascheva. Tradiția impune să nu se consume nicio masă până la ora 12, momentul în care se încheie slujba dedicată Sfintei Cuvioase.
De Sfânta Parascheva, nu se recomandă consumul de nuci, castraveți sau orice alt fruct cu forma crucii. Se spune că acest obicei poate atrage ghinion și nenorociri. Mai mult, se consideră a fi o ocazie perfectă de a fi mai generoși și mai deschiși cu cei din jur, în loc să fim zgârciți. Cei care manifestă zgârcenie în această zi sunt predispuși să întâlnească dificultăți materiale și sărăcie pe parcursul anului.
De asemenea, Sfânta Parascheva aduce cu ea interdicția de a certa, deoarece cuvintele urâte rostite în această zi se crede că pot atrage energii negative și schimbări nefavorabile în viața celor implicați.
Sfânta Parascheva este cunoscută și pentru rugăciunile adresate lui Dumnezeu în beneficiul femeilor însărcinate. Încrederea în obiceiurile tradiționale îndeamnă la generozitate, sugerând că oferind ajutor celor sărmani, vei fi sub ocrotirea Sfintei în timpul nașterii, iar aceasta va fi mai ușoară și mai lipsită de dureri.
Calendar ortodox complet pentru octombrie 2023: Cele mai importante sărbători ale lunii
1 D †) Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; †) Sf. Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani .Duminica a XIX-a după Rusalii (Predica de pe munte – iubirea vrăjmaşilor); Ap. II Corinteni XI, 31-33; XII, 1-9; Ev. Luca VI, 31-36; glas 8, voscr. 6
2 L Sf. Sfinţit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara
3 M Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist
4 M Sf. Mc. Ierotei, Ep. Atenei; Sf. Mc. Domnina, Audact şi Calistena (Post)
5 J Sf. Mc. Haritina şi Mamelta
6 V Sf. Ap. Toma; Sf. Mc. Erotiida (Post)
7 S † Sf. M. Mc. Serghie şi Vah; Sf. Mc. Iulian, Chesarie şi Polihronie
8 D Sf. Cuv. Pelaghia şi Taisia .Duminica a XX-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain); Ap. Galateni I, 11-19; Ev. Luca VII, 11-16; glas 1, voscr. 7
9 L Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu; Sf. Cuv. Andronic şi Atanasia
10 M Sf. Mc. Evlampie şi Evlampia, sora lui; Sf. Cuv. Vasian şi Teofil Mărt.
11 M Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.; Sf. Cuv. Teofan Mărt.; Sf. Mc. Zenaida şi Filonila (Post)
12 J Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Cosma, Ep. Maiumei
13 V † Aducerea moaştelor Sf. Ap. Andrei la Iaşi; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica şi Florentie (Post)
14 S †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi; Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie şi Chelsie
15 D Sf. Sfinţit Mc. Luchian; Sf. Savin şi Vars, Ep.; Sf. Cuv. Eftimie cel Nou Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul VII Ecumenic; Pilda Semănătorului); Ap. Galateni II, 16-20; Tit III, 8-15; Ev. Luca VIII, 5-15; Ioan XVII, 1-13; glas 2, voscr. 8
16 L Sf. Mc. Longhin Sutaşul; Sf. Mc. Domnin
17 M Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul
18 M † Sf. Ap. şi Ev. Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân (Post)
19 J Sf. Prooroc Ioil; Sf. Mc. Uar, Felix pr. şi Eusebiu diac.; Sf. Cleopatra; Sf. Cuv. Ioan de la Rila
20 V Sf. M. Mc. Artemie; Sf. Cuv. Matrona (Post)
21 S †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion, Sofronie şi Sf. Mc. Oprea; Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel; Sf. Cuv. Ilarion cel Mare
22 D Sf. Ier., întocmai cu apostolii, Averchie; Sf. 7 tineri din Efes .Duminica a XXIII-a după Rusalii (Vindecarea demonizaţilor din ţinutul Gherghesenilor); Ap. Efeseni II, 4-10; Ev. Luca VIII, 26-39; glas 3, voscr. 9
23 L Sf. Ap. Iacob, ruda Domnului; Sf. Ignatie, Patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Petroniu
24 M Sf. M. Mc. Areta; Sf. Mc. Sevastiana şi Valentin
25 M Sf. Mc. Marcian şi Martirie, Valerie şi Hrisaf; Sf. Tavita (Post)
26 J †) Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir
27 V †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală; Sf. Mc. Nestor (Post)
28 S †) Sf. Ier. Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti; Sf. Mc. Terentie, soţia sa Neonila şi cei 7 fii; Sf. Ier. Firmilian, ep.
29 D Sf. Cuv. M. Mc. Anastasia Romana; Sf. Cuv. Avramie .Duminica a XXIV-a după Rusalii (Învierea fiicei lui Iair); Ap. Efeseni II, 14-22; Ev. Luca VIII, 41-56; glas 4, voscr. 10
30 L Sf. Mc. Zenovie, Ep., şi Zenovia, sora sa; Sf. Ap. Cleopa
31 M Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis; Sf. Mc. Epimah