Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox 15 octombrie 2023. Ce sărbătoare e duminică?

Calendar ortodox 15 octombrie 2023. E sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă! Iată ce sfânt este pomenit duminică în calendarul ortodox!

Maria Stiuca,

Sfântul Mucenic Luchian

[Sursa foto: Colaj Doxologia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Calendar ortodox 15 octombrie 2023. În fiecare an, pe data de 15 octombrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Luchian.

Calendar ortodox 15 octombrie 2023. Cine a fost Sfântul Mucenic Luchian?

Sfântul Mucenic Luchian s-a născut din părinți nobili, în cetatea Samosata (Siria). A rămas orfan la vârsta de 12 ani, și și-a dăruit toată averea săracilor. Se hrănea doar cu pâine, o dată pe zi, iar în unele dăți nu mânca nimic o săptămână întreagă. Acesta obișnuia să meargă în orașul Edesa, la dascălul Macarie, cunoscut pentru tâlcuirea Sfintei Scripturi.

Citește și: Prognoza meteo pentru weekendul 14- 15 octombrie 2023. Vremea se schimbă din nou! Zonele în care se răcește semnificativ

Datorită învățăturii și sfințeniei sale, a fost hirotonit preot în Atiohia.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Luchian, preotul din Antiohia, a înființat școli pentru tineri și totodată a dat în slujba Bisericii o nouă copiere a cărților sfinte în limba greacă, îndreptând multe texte evreiești. Iar prin aceasta a atras pe mulți iudei și elini la creștinism.

Sfântul Mucenic Luchian este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în data de 15 octombrie. Provenind de la verbul "lucere", care înseamna a lumina, numele ”Lucian” are origini mai vechi, "lussein" însemnând la vechii greci "a vedea".

Astfel, "Lucian" este asociat cu noțiunea de lumina, la fel ca femininul "Lucia" sau numele sinonim "Luca". 

Calendar ortodox 15 octombrie 2023. Rugăciune către Sfântul Mucenic Luchian

Troparul Sfântului Mucenic Luchian
Glasul 4
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Citește și: Se spală sau nu rufe azi, pe 14 octombrie 2023? Ce nu ai voie să faci de Sf. Parascheva 2023?

Condacul Sfântului Mucenic Luchian
Glasul 2
Pe cea întru rugăciuni.
Pe cel ce a strălucit mai întâi în pustnicie şi apoi s-a luminat prin chinuri, toţi să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Luchian cu cântări întru mărire, ca pe un luminător prealuminos, care nu încetează a se ruga pentru noi toţi. Amin.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI