Calendar ortodox 16 aprilie 2023. Ce sărbătoare este în prima zi de Paște?
Calendar ortodox 16 aprilie 2023. Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Este prăznuită Învierea Domnului Iisus Hristos și este prima zi de Paște.
Calendar ortodox 16 aprilie 2023. Pe 16 aprilie 2023 creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului, mai exact prima zi de Paște.
Învierea Domnului este un eveniment esențial al creștinismului, care a avut loc în ziua a treia după moartea lui Iisus. Deși niciunul dintre evangheliști nu a fost martor la învierea propriu-zisă, ei relatează evenimentele care au urmat după aceea, când femeile care au venit să ungă trupul lui Iisus au descoperit că mormântul era gol.
Conform evangheliilor, în dimineața de duminică, Maria Magdalena și alte femei au venit la mormântul lui Iisus, aducând miresme și aromate pentru a unge trupul său. Ajungând acolo, au descoperit că piatra care acoperea mormântul fusese rulată deoparte, iar mormântul era gol. Maria Magdalena, văzând că mormântul era gol, a fugit să-i anunțe pe ceilalți ucenici ai lui Iisus.
În timp ce Maria Magdalena alerga să-i anunțe pe ceilalți, celelalte femei au rămas la mormânt și au fost întâmpinate de un înger care le-a spus că Iisus a înviat și că trebuie să spună ucenicilor săi să se ducă în Galileea, unde îl vor vedea pe Iisus. Femeile au fugit să-i anunțe pe ceilalți ucenici ai lui Iisus și, în curând, toți au fost convinși de învierea lui Iisus.
Citește și: Joia Mare. Greșeala pe care o fac credincioșii în această zi sfântă
În următoarele săptămâni, Iisus a apărut de mai multe ori ucenicilor săi, demonstrându-le că era viu și că învierea sa era reală.
Aceste întâlniri sunt consemnate în evanghelii și reprezintă baza credinței creștine în învierea lui Iisus și în puterea lui Dumnezeu de a învinge moartea.Sfintele Mucenite Agapi, Hionia si Irina
Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina au fost surori și locuiau în apropierea cetății Aquileia în timpul împăratului Diocletian. În acea perioadă, Diocletian a poruncit uciderea părintelui Hrisogon, iar Dumnezeu i-a descoperit în vis lui Zoii, un preot în vârstă, locul unde se afla trupul neînsuflețit al părintelui Hrisogon.
După ce batranul a luat trupul parintelui și l-a înmormântat după randuiala, Sfântul Hrisogon i s-a arătat în vis lui Zoii, descoperindu-i că peste nouă zile cele trei surori fecioare vor primi moarte martirică și că odată cu ele va muri și el.După nouă zile, batranul Zoii a trecut la Domnul, iar cele trei surori au fost aduse înaintea împăratului. Fecioarele au refuzat să se închine idolilor, marturisind cu tărie credința lor în Hristos, și au fost trimise în închisoare. După ce le-au torturat îndelung, judecătorul le-a trimis la moarte pe cele două surori mai mari, pe care le-a ars de vii, iar pe Irina a păstrat-o vie, cu gândul să o necinstească.
Îngerul Domnului a păzit-o pe fecioară și nu a permis soldaților să se apropie de ea, ducând-o pe Irina pe un deal. După o zi, soldații, neputând ajunge la ea, au ucis-o cu arcul pe acel deal.
Citește și: Când se trece pe sub masă înainte de Paște? Obiceiul din Săptămâna Mare
Sfânta Anastasia, care și ea a fost instiințată în vis cu nouă zile înainte cu privire la moartea fecioarelor, a adunat trupurile acestora și le-a îngropat cu cinste. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina au primit moarte martirică în anul 304 și sunt pomenite de Biserica Ortodoxă la data de 3 aprilie.
Iată calendarul creștin-ortodox complet al sărbătorilor din luna aprilie 2023!
Citește și: VIDEO- Deniile, slujbele din Săptămâna Mare
1- Sâmbătă: Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie; (Sâmbăta a V-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
2- Duminică: Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a V-a din Post (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 1, voscr. 9
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
3- Luni: Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie; (Post. Nu se fac nunți)
4- Marți: Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima; (Post. Nu se fac nunți)
5- Miercuri: Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el; (Post. Nu se fac nunți)
6- Joi: † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida; (Post. Nu se fac nunți)
7- Vineri: Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei; (Post. Nu se fac nunți)
8- Sâmbătă: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei; (Sâmbăta lui Lazăr- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
9- Duminică: (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) (†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post- a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18
10- Luni: Sf. și Marea Luni; Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima; (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)
11- Marți: Sf. și Marea Marți; †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei; (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)
12Miercuri: Sf. și Marea Miercuri; †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei; (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)
13- Joi: Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul; (Pomenirea morților- Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
14- Vineri: Sf. și Marea Vineri- Scoaterea Sf. Aer; †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida; (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică) (Post negru. Nu se fac nunți)
15- Sâmbătă: Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent;(Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16- Duminică: (Nu se fac nunți) (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17
17- Luni: (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul);Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei;(Nu se fac nunți)
18- Marți: (†) A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus);Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul; (Nu se fac nunți)
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
19- Miercuri: Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche;Sf. Sfințit Mc. Pafnutie; (Harți. Nu se fac nunți)
Citește și: Calendar ortodox 11 aprilie 2023. Ce sfânt apare în Marțea Mare?
20- Joi: † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului;Sf. Cuv. Teodor Trihina;(Nu se fac nunți)
21- Vineri: †) Izvorul Tămăduirii;†) Cinstirea Ic. M. D. Siriaca de la M. Ghighiu; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ.; (Harți. Nu se fac nunți)
22- Sâmbătă: Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei; (Nu se fac nunți)
23- Duminică: †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie; Duminica a II-a după Paști (a Sf. Ap. Toma); Ap. Fapte XII, 1-11; Fapte V, 12-20; Ev. Ioan XV, 17-27; XVI, 1-2; Ioan XX, 19-31; glas 1, voscr. 1
Citește și: Calendar ortodox 12 aprilie 2023. Ce sărbătoare este în Miercurea Mare?
24- Luni: †) Sf. Ier. Mărt. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta;
25- Marți: †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu;
26- Miercuri: Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
27- Joi: Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului;Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh;
28- Vineri: Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia;(Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
29- Sâmbătă: Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni;
30- Duminică: Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei;Duminica a III-a după Paști (a Mironosițelor); Ap. Fapte VI, 1-7; Ev. Marcu XV, 43-47; XVI, 1-8; glas 2, voscr. 4.
Citește și: Săptămâna Mare 2023. Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor