Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Andrei Stratilat, sâmbătă, pe 19 august 2023. Sfântul Andrei Stratilat a luptat cu credință și pentru credința sa până la moarte.

Cine a fost Sfântul Andrei Stratilat?

Sfântul Andrei Stratilat a fost ofiter în armata imperială a Romei, când era împărat Maximian. "Stratilat" însemna rangul de general în armată. În anul 305 a luptat împotriva perșilor și a ieșit biruitor, împreună cu armata sa, datorită rugilor către Iisus Hristos.

Când Andrei Stratilat a intrat învingător în Antiohia, a fost denunțat că este creștin. Pentru că a mărturisit credința sa în Hristos, a fost supus la multe chinuri.

Împăratul dorea ca Andrei Stratilat să fie ucis, dar Sfântul a aflat prin descoperire Dumnezeiască de gândurile împăratului. Astfel, și-a luat armata formată din 2793 de militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde toți au primit Sfântul Botez din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului.

Generalul Andrei și armata sa, au urcat în Munții Taurus unde au fost prinși de armatele romane. Generalul Andrei și toți membrii din armata sa au fost decapitați în timp ce se rugau, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Andrei Stratilat, 19 august 2023

Sfântul Andrei Stratilat, 19 august 2023

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citește și: Sf. Alexandru 2023: Tradiții pentru această sărbătoare

Rugăciune către Sfântul Andrei Stratilat

"Mărirea cea pământească ai lăsat şi Cereasca Împărăţie ai moştenit; sângele picurându-ţi, ca şi cu o cunună de piatră nestricată, prea minunat te-ai împodobit; şi către Hristos ai venit cu sobor răbdător

de patimi, cu ceata îngerilor în Lumina Cea Neînserată; şi pe Hristos, Soarele Cel Neapus, ai aflat, Sfinte Andrei Stratilat. Aceluia roagă-te pururea, cu cei împreună cu tine purtători de chinuri, să mântuiască sufletele noastre"

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

"Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vrând eu să laud sfinţită prăznuirea ta, luminează sufletul meu cu Razele cele Luminătoare ale Duhului şi goneşte negura necunoştinţei, mărite mucenice.

Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Prin Putere Dumnezeiască călcând pe vicleanul şi biruitor făcându-te, mucenice, prea lămurit cu minte vitejească te-ai îmbogăţit de strălucirea mucenicilor, Fericite Mucenice Andrei, cel cu nume mare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Citeste si: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

Omorând cugetele cele pământeşti, mucenice mult pătimitorule, cu bărbăţie ai urmat Cuvântului, Celui Ce pentru tine a fost omorât şi la viaţa cea nestricăciosă te-ai mutat prin moarte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin(a Născătoarei).

Cel Ce cu adevărat, pentru săvârşirea bunătăţii, S-a îmbrăcat cu Trup din tine, Preacurată, spre mântuirea tuturor credincioşilor, se cunoaşte îndoit la Fire Dumnezeu împreună şi Om", potrivit doxologia.ro.

Citește și: Calendar ortodox 18 august 2023: Ce sărbătoare este vineri?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si