Sfântul Proroc Samuel este sărbătorit în biserica ortodoxă pe 20 august 2023. Creștinii îl cinstesc pe cel care a fost judecător ultim al evreilor și a fost închinat lui Dumnezeu de către părinți, la vârsta de trei ani.

Cine a fost Sfântul Proroc Samuel?

Sfântul Proroc Samuel a trăit cu 1000 de ani înainte de Întruparea Domnului și este rod al rugăciunilor părinților săi, Eclana și Ana.

A fost închinat către Dumnezeu la vârsta de 3 ani, de către mama sa, Ana.

S-a născut în perioada când poporul evreu era condus de judecători și a fost ultimul judecător al evreilor.

La vârsta de 12 ani, Samuel a avut o descoperire de la Dumnezeu despre pedepsele ce aveau să cadă asupra casei marelui preot Eli, din cauza fiilor acestuia: Ofni si Fineea.

Descoperirea s-a îâmplinit în curând, căci filistinii i-au robit pe israeliți și i-au ucis pe fiii lui Eli. După acestea, timp de 20 de ani, poporul lui Israel a rămas rob la filisteni.

Dumnezeu l-a trimis pe Samuel înaintea poporului ca să îi predice credința. Poporul s-a pocăit, a lepădat idolii filistenilor și au început a umbla în căile Domnului, recunoscând în Samuel pe prorocul, preotul și judecătorul lui Dumnezeu.

Filistenii au pierdut războiul împotriva Israelului, condus de Samuel.

Când a ajuns la bătrânețe, Samuel a încercat să arate poporului că Dumnezeu este, de fapt, regele lor. Sub îndrumare Dumnezeiască, Samuel îl unge rege pe David, potrivit crestinortodox.ro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 19 august 2023: Ce sărbătoare este sâmbăta?

Calendar ortodox 20 august 2023: Ce sărbătoare este duminică?

Calendar ortodox 20 august 2023: Ce sărbătoare este duminică?

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Rugăciune către Sfântul Proroc Samuel

"A prorocului Tău Samuel pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mânuiește sufletele noastre"

"Stih: Sfinte Prorocule Samuel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce eşti odrasla celei sterpe, Înțelepte Proroc Samuel, învrednicește sufletul meu cel sterp să odrăslească bună rodirea bunătăţilor, prin rugăciunile tale; ca să laud cu sfinţite cântări purtătoare de lumină prăznuirea ta.

Stih: Sfinte Prorocule Samuel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel ce a rupt pântecele Sarei de demult, rugăciunea Anei arătat a împlinit-o şi pe cea neroditoare, de roadă umplând-o cu darul, bine te-a voit pe tine, Sfinte Prorocule Samuel, ca o stea a răsări dintr-însa.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Crescând cu sfinţenie sufletul tău, preafericite, în dumnezeiescul veşmânt ai strălucit cu Razele Duhului cele tainice, învăţându-te toată taina, de Dumnezeu cugetătorule şi ca un înger ai slujit lui Dumnezeu Atotţiitorului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Ce este ca un Fiu împreună cu Tatăl mai înainte de veci, mai pe urmă, Întrupându-Se cu adevărat, S-a făcut Fiu al tău, Preacurată, prin credinţă, făcând fii lui Dumnezeu, pe toţi cei robiţi de cumplitul luptător",  potrivit doxologia.ro.

Citește și: Calendar ortodox 18 august 2023: Ce sărbătoare este vineri?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si