Calendar ortodox 20 ianuarie 2023: Ce sărbătoare este vineri?
Calendar ortodox 20 ianuarie 2023. Sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși, vineri, 20 ianuarie 2023. Iată ce sfânt important este prăznuit în Biserica Ortodoxă!
Calendar ortodox 20 ianuarie 2023. În fiecare an, pe data de 20 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Eftimie cel Mare.
Este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox!
Sfântul Eftimie cel Mare a trăit în secolul al IV-lea, mai exact în timpul domniei împăratului Grațian, fiind născut în Armenia.
Odată cu trecerea timpului, acesta a ajuns la Ierusalim, acolo unde s-a retras într-o peșteră, la vârsta de 29 de ani, perioadă în care a săvârșit nenumărate minuni, printre care se află și faptul că a hrănit 400 de călători, a deschis porțile cerului și multe alte astfel de minuni.
Sfântul Eftimie cel Mare a fost totodată și un mare apărător al dogmelor bisericești, luptând de-a lungul vremii, împotriva lui Nestorie, numindu-l pe Chiril al Alexandriei, luptător și învățător al dreptei credințe.
În religia creștină, se spune că Sfântul Eftimie cel Mare a săvârșit mai multe minuni de-a lungul vieții sale: a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane; a făcut posibil, cu rugăciunea lui, ca multe femei sterpe să aibă copii.
Sfântul Eftimie a deschis porțile cerului, tămăduind pământul de nedorire, cum a făcut și Sfântul Ilie înaintea sa, aducând ploaie într-o perioadă de secetă.
De asemenea, în timpul unei Sfinte Liturghii, cei prezenți au putut vedea o coloană de lumină care le-a arătat lumina interioară a sufletului îndumnezeit al lui Eftimie. Această lumină a rămas peste sfânt până la sfârșitul Sfintei Liturghii.
O altă minune a purității și castității sfântului a fost acela că el putea vedea cu ochii sufletului dispoziția și starea sufletelor care veneau la Sfânta Împărtășanie.
Se mai crede despre Sfântul Eftimie că, la moartea unui călugăr care trecea drept om înţelept şi înfrânat, dar care în fapt era cu totul altfel, fericitul a văzut un înger trăgându-i sufletul din el cu o suliţă şi a auzit şi glas care vădea faptele ruşinoase cele ascunse ale monahului.
Citește și: Floriile 2023. Pe ce dată este sărbătoarea în acest an?
Mai mult, Sfântul Eftimie cel Mare aducea rod pământului neroditor și că citea gândurile și sufletele oamenilor. La vârsta de 97 de ani, acesta s-a stins din viață, potrivit calendar-ortodox.ro.
„O, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, mare nevoitorule si cald folositorule, apuca inainte cu sfintele tale rugaciuni cele catre milostivul Dumnezeu, roaga-te, imblanzeste-L, fa-L milostiv noua celor ce cadem cu umilinta la tine, cela ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului, ranindu-te de focul dragostei Lui, ai parasit toate desertaciunile lumesti ca pe niste gunoaie, Lui ai urmat cu toata dragostea, iubindu-L mai mult decat pe toate bunatatile cele trecatoare ale lumii acesteie. Pentru ca luminandu-ti ochii sufletului tau, cu toata inima ai slujit ca un inger in trup, Lui, care te-a si preamarit dupa multele tale trude si osteneli cu darul minunilor Sale in viata si dupa moarte, caci asa preamareste Dumnezeu pe cei ce-L maresc cu lauda si fapte bune.
Asadar, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, ca cel ce in cer fiind neincetat te rogi cu Preacurata Maica a lui Dumnezeu si cu toti sfintii pentru intarirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducatori si a supusilor lor, ca sa asculte de
legile tarii, pentru intarirea fratilor si a tot clerul ortodox si cinul calugaresc si pentru mantuirea tuturor dreptcredinciosilor crestini din toata lumea, roaga-te si pentru noi ca sa fim aparati de vrasmasii vazuti si nevazuti, fii solitor si rugator pentru noi catre Domnul Dumnezeu. Izbaveste-ne de toata ispita neasteptata si de muncile cele vesnice, ca sa aflam mila in ziua Infricosatei Judecati si sa ne invrednicim acelor nespuse bunatati, privind si preamarind Lumina cea preadulce si desfatata a fetei Preamilostivului Dumnezeu, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh in veci. Amin!”.Citește și: Când pică Paştele în 2023? De mult nu a mai fost așa! Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă
1 D (†) Tăierea împrejur cea după trup a Domnului;†) Sf. Ier. Vasile cel Mare, arhiep. Cezareei Capadociei și mama sa Sf. Emilia; (Tedeum- Anul Nou) (Nu se fac nunți)
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
2 L Înainte-prăznuirea Botezului Domnului;Sf. Ier. Silvestru, ep. Romei;Sf. Cuv. Serafim de Sarov; (Nu se fac nunți)
3 M Sf. Prooroc Maleahi;Sf. Mc. Gordie; (Nu se fac nunți)
4 M Soborul Sf. 70 de Apostoli;Sf. Cuv. Teoctist din Siciliei;Sf. Cuv. Apolinaria; ( Harți. Nu se fac nunți)
5 J Sf. Mc. Teopempt și Teonas;Sf. Cuv. Sinclitichia; (Ajunul Botezului Domnului) (Post negru. Nu se fac nunți)
6 V (†) Botezul Domnului (Boboteaza- Dumnezeiasca Arătare); (Harți. Nu se fac nunți)
7 S † Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului; (Sâmbăta după Botezul Domnului)
8 D Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul;Sf. Cuv. Domnica;
9 L Sf. Mc. Polieuct;Sf. Ier. Petru, ep. Sevastiei;
10 M Sf. Ier. Grigorie, ep. Nyssei;†) Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești;Sf. Ier. Dometian, ep. Melitenei;;
11 M † Sf. Cuv. Teodosie, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina;Sf. Cuv. Vitalie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
12 J Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia;
13 V Sf. Mc. Ermil și Stratonic;Sf. Ier. Iacob, ep. din Nisibe; ( Post. Nu se fac nunți)
14 S Odovania praznicului Botezului Domnului;Sf. Cuv. Mc. din Sinai și Rait;Sf. Nina, luminatoarea Georgiei;
15 D Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul;
Citește și: Calendar ortodox 31 decembrie 2022: Ce sărbătoare este sâmbătă?
16 L Cinstirea lanțului Sf. Ap. Petru;Sf. Mc. Danact citețul;
17 M †) Sf. Cuv. Antonie cel Mare;Sf. Cuv. Antonie cel nou de la Veria;
18 M † Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiep. Alexandriei; ( Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
19 J Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul;Sf. Ier. Marcu, mitr. Efesului;Sf. Mc. Eufrasia;
20 V †) Sf. Cuv. Eftimie cel Mare;Sf. Mc. Eusebiu, In, Pin și Rim; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 S Sf. Cuv. Maxim Mărt.;Sf. Mc. Neofit;Sf. Mc. Agnia din Roma;
22 D Sf. Ap. Timotei;Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul;
23 L Sf. Sfințit Mc. Clement, ep. Ancirei;Sf. Mc. Agatanghel;Sf. Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic;
24 M Sf. Cuv. Xenia din Roma;Sf. Xenia din Sankt Petersburg; (Tedeum- Ziua Unirii Principatelor Române)
25 M †) Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiep. Constantinopolului;† Sf. Ier. Bretanion, ep. Tomisului; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
26 J †) Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitr. Moldovei;Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan;
27 V † Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur;Sf. Marciana, împ.; ( Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
28 S Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul;
29 D Aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul;Sf. Mc. Filotei;
30 L †) Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur;Sf. Sfințit Mc. Ipolit, ep. Romei;
31 M Sf. Doctori fără de arginți Chir și Ioan;
Citește și: Calendar ortodox 30 decembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?