Sărbătoare 20 octombrie 2023. Pe data de 20 octombrie 2023, creștin ortodocșii îi prăznuiesc pe Sfinții Gherasim din Kefalonia și Artemie. 

Fiind o zi de vineri, astăzi este bine să ținem post.

Sărbătoare 20 octombrie 2023. Cine au fost Sfinții Gherasim din Kefalonia și Artemie?

Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a născut în 1508 și este pomenit de Biserica Ortodoxă de două ori pe an, pe 16 august și pe 20 octombrie.

Acest sfânt a fost călugărit în insula Zakynthos din Grecia, de la o vârstă fragedă. Sfântul Gherasim din Kefalonia a fot devotat credinței și a trăit la Ierusalim timp de 12 ani.

Citește și: Calendar ortodox 19 octombrie 2023: Ce sărbătoare este joi?

În primă fază, Sfântul Gherasim din Kefalonia a fost călugăr, iar mai apoi a fost hirotonit diacon și apoi preot de către Patriarhul Gherman. Se spune că Gherasim a început să creadă și mai mult în Dumnezeu după ce a văzut pe cer semnul Sitei Cruci.

Sfântul Mucenic Artemie este pomenit de Biserica Ortodoxă Română tot la data de 20 octombrie 2023. Acest sfânt a fost duce al Alexandriei în perioada în care a domnit Împăratul Cosntantin cel Mare.

Sărbătoare 20 octombrie 2023. Rugăciune către Sfântul Gherasim din Kefalonia

Iată o rugăciune către Sfântul Gherasim din Kefalonia:

„Sfinte Gherasim, podoaba a Kefaloniei și ocrotitorule al ortodocșilor, primește puțina mea rugăciune pentru (numele), care mult se chinuiește. Știu că ai primit darul de a-i ajuta pe cei chinuiți de duhurile necurate, și pentru aceasta te rog să îi dezlegi de legăturile diavolești cu care este legat. Arată-ți și acum puterea, sfinte, ajutând această făptură care mult pătimește.

Știu că pe tânărul care vroia să își curme viața, aruncându-se din clopotniță, nu doar că l-ai ținut în viață, ci l-ai și izbăvit de diavolul care îl chinuia. Știu că pe femeia pe care diavolul voia să o înece ai ținut-o în chip minunat deasupra apei până ce maicile au venit să o ajute. Și nu numai că nu a murit, dar prin rugăciunile tale a și scapăt din ghearele diavolului care o chinuia.


Mare este durerea părinților care suferă văzându-și copiii pătimind, mare este durerea rudelor când un om este bântuit de duhurile necurate. Vezi durerea inimii mele, sfinte, nu mă lăsa. Știu că rugăciunea mea este slabă, dar nu pentru credința mea, ci pentru iubirea ta față de neamul creștinesc te rog cu inima zdrobită: îndură-te, sfinte, și alungă de la (numele) toată lucrarea drăcească, pentru că el, cunoscând puterea dumnezeiască, să ducă o viață bineplacută lui Dumnezeu până la sfârșitul vieții sale, mulțumindu-ți pentru ajutorul primit și lăudându-l pe Dumnezeu, Cel ce este minunat întru Sfinții Săi. Amin”.

Sărbătoare 20 octombrie 2023. Rugăciune către Sfântul Mucenic Artemie

Iată o rugăciune către Sfântul Mucenic Artemie:

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 18 octombrie 2023: Azi este sărbătorit Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

„Mucenicul Tău, Doamne, Artemie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Luptând, preafericite, cu chi­nurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai ruşinat pe Paravatul. Căci, de piatră mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos şi rănindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mu­cenice Artemie. Slavă Celui Ce te-a întărit pe tine; Slavă Celui Ce te-a încununat; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Întru adânc a așternut de demult toată oastea lui Faraon puterea cea prea într-armată; iar Întrupându-Se Cuvântul, a pierdut păcatul cel prea rău; Domnul Cel Preamărit, căci cu Slavă S-a preamărit.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Artemie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

După ce te-ai luptat cu nevoinţă bună, mucenice şi ai luat cununile cele luminoase, stai înaintea Luminii, luminându-te după împărtăşirea cea fără mate­rie; pentru aceea te rugăm: luminează-ne pe noi cu rugăciu­nile tale.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Stih: Sfinte Mare Mucenice Artemie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminatul tău praznic, mu­cenice, pe toţi ne-a chemat astăzi la ospăţ cu bucurie, punând înainte nevoinţele tale, luptele, bărbăţia, împotrivirea; întru care desfătându-ne, cu credinţă şi cu dragoste te fericim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cunoscând, fericite, pe Cel Ce a murit pe Cruce cu Trupul, pe Cel Necuprins cu mintea, pe Domnul, Pricinuitorul vieţii, de bunăvoie ai dorit moartea prin chinuri; pentru aceea ai aflat Slava Cea Nepieritoare.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si