Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox 26 februarie 2022: Moșii de iarnă. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Calendar ortodox 26 februarie 2022. Pe 26 februarie, în bisericile ortodoxe se face pomenirea celor adormiți, denumită în popor și Sâmbăta morților sau Moșii de iarnă. Tot în această zi este prăznuit și un sfânt important!

Alina Raducu,

Calendar ortodox 26 februarie 2022: Moșii de iarnă. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Calendar ortodox 26 februarie 2022. De obicei, Moșii de Iarnă pică în sâmbăta dinaintea duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paștelui.

Astfel, pe 26 februarie, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Calendar ortodox 26 februarie 2022: Moșii de iarnă. Ce nu ai voie să faci în această zi

De Moșii de iarnă sau în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioşii aduc la Biserică diverse alimente pentru sufletele celor dragi, care vo fi sfințite de preoți. Astfel, în ziua de 26 februarie, în bisericile şi cimitirele ortodoxe se face pomenirea celor adormiţi.

Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi.

De moșii de iarnă nu se lucrează și nu se spală, potrivit preoților. Iar femeile care nu respectă această interdicție sunt pedepsite să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o celor adormiți.

Citeste si: Postul Paştelui 2022: Regulile de aur pe care credincioşii trebuie să le respecte cu stricteţe

Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare din Postul Paștelui.

Creştinii merg de dimineaţă la biserică în Sâmbăta Morţilor, numită şi Moşii de iarnă, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

De sâmbăta morților, credincioșii care fac pomeniri trebuie să meargă la biserică încă de dimineață, la Sfânta Liturghie. După această slujbă se oficiază și parastasul.

La sate se respectă alte tradiţii faţă de oraş, iar în ziua Moşilor de iarnă se împart vase noi cu mâncare. Printre cele mai răspândite bucate care se împart sunt plăcintele cu brânză, lactatele, sarmalele, piftia, colacii cu miere și nuci.

Aceste bucatele care se împart de moșii de iarnă trebuie să fie însoție de vin, coliva și lumânări. Din moși srămoși se psune că sufletele morților vin pe pământ în ziua Moșilor de iarnă.

Citeste si: Buna Vestire 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea? Tradiţii şi obiceiuri

Obiceiurile sunt diferite, în funcție de zonă. Spre exemplu, în Muntenia se pune un bănuț lângă colivă la pomeni. Bănuțul trebuie să fie dat celui mai sărac om din sat pentru ca cel care i l-a dat să aibă spor. Și cel care l-a primit va avea spor.

Calendar ortodox 26 februarie 2022: Moșii de iarnă. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Cine a fost Sfântul Porfirie?

Sfântul Porfirie  s-a născut din parinți bogați, in Tesalonic. La vârsta de 25 de ani a lepădat grija lumească și s-a retras în pustia Egiptului, unde va fi tuns in monahism. După cinci ani de vietuire la o mănăstire din Egipt, ajunge la Ierusalim. Acolo a fost hirotonit preot de catre Pravliu, patriarhul Ierusalimului, si i se va incredinta spre paza cinstitul lemn al făcătoarei de viață Cruci a lui Hristos, potrivit creștinortodox.ro.

Citeste si: Se spală de Moşii de iarnă 2022: Ce spun preoţii despre Sâmbăta Morţilor?

După un timp, Dumnezeu i se descoperă spunându-i: "Da-mi Mie visteria- adica lemnul Crucii- pe care am adus-o la tine, pentru ca voiesc sa te insotesc cu o mireasa cu adevarat saraca, insa buna de obicei. Iar tu, luand-o pe ea, sa o impodobesti, ca sa-si uite saracia cea dintai”. 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Calendar ortodox 2022 februarie- sărbători

Iată calendarul ortodox pentru luna februarie 2022!

1 M Sfantul Mucenic Trifon
2 M † Intampinarea Domnului Dezlegare la peste (cruce roşie)
3 J Sfantul si Dreptul Simeon si Sfanta Prorocita Ana
4 V Sfantul Isidor Pelusiotul Post
5 S Sfanta Mucenita Agata
6 D Sfintii Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol si Fotie- Ap. II Corinteni VI, 16-18VII, 1Ev. Matei XV, 21-28glas 8, voscr. 11
7 L Sfantul Partenie, episcopul Lampsacului
8 M Sfantul Teodor Stratilat; Sfantul Proroc Zaharia
9 M Sfantul Mucenic Nichifor Post
10 J † Sfantul Haralambie
11 V Sfantul Mucenic Vlasie; Sfanta Teodora imparateasa Post
12 S Sfantul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei
13 D Sfantul Cuvios Martinian; Sfintii Apostoli Acvila si Priscila; Sfantul Ierarh Evloghie- Ap. II Timotei III, 10-15Ev. Luca XVIII, 10-14glas 1, voscr. 1
14 L Sfintii Cuviosi Auxentiu, Maron si Avraam
15 M Sfantul Apostol Onisim
16 M Sfintii Mucenici Pamfil si Valentin Harti
17 J Sfantul Mucenic Teodor Tiron
18 V Sfantul Leon, Papa al Romei Harti
19 S Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia
20 D Sfantul Leon, episcopul Cataniei- Ap. I Corinteni VI, 12-20Ev. Luca XV, 11-32glas 2, voscr. 2
21 L Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei; Inceputul Triodului
22 M Aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia

Citeste si: Buna Vestire 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea? Tradiţii şi obiceiuri

23 M Policarp, sfantul nascut in temnita Post
24 J † Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul
25 V Sfantul Tarasie Post
26 S Sfantul Porfirie, Sambata mortilor- Mosii de iarna   
27 D Sfantul Procopie Decapolitul; Sfantul Talaleu- Ap. I Corinteni VIII, 8-13IX, 1-2Ev. Matei XXV, 31-46glas 3, voscr. 3
28 L Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman; Sfantul Cuvios Vasile Marturisitorul Dezlegare la oua, lapte, branza

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI