Calendar ortodox 28 august 2023: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc luni pe  Sfântul Cuvios Moise Etiopianul, dar și pe Sfinții treizeci și trei de mucenici din Iraclia, Sfinții Mucenici Diomid și Lavrenție, Dreptul Iezechia, regele și pe Sfânta Ana Prorocita, fiica lui Fanuel. 

Calendar ortodox 28 august 2023. Cine a fost Sfântul Moise Etiopianul 

Calendar ortodox, sărbătoare 28 august 2023.

"Moise cel Negru"  era de neam etiopian și a fost inițial slujitorul unui politician. Din cauza nedreptăților sale, el a fost alungat, potrivit Crestinortodox.ro.

Calendar ortodox, sărbătoare 28 august 2023. Cel care va rămâne cunsocut drept Sfântul Moise Etiopianul s-a alăturat unei cete de tâlhari și cu timpul a ajuns conducătorul acesteia.

Citește și: Calendar ortodox 27 august 2023: Ce sărbătoare este duminică?

Calendar ortodox 28 august 2023. După o vreme, cuprins de o mustrare de conștiință pentru relele săvârșite, părăsește ceată de tâlhari și se retrage într-o mănăstire.

Lupta lui Moise Etipoianul cu demonii 

Aici Moise Etiopianul își va plânge păcatele săvârșite, dar va lupta multă vreme cu demonii desfrânării care aduceau asupra lui gânduri necurate și pofte ispititoare.

Calendar ortodox, sărbătoare 28 august 2023.

Atât de aprinsă a fost lupta să cu acești demoni, încât le-a spus fraților săi: "Atâta supărare am suferit de la războiul poftei trupești, încât puțin de n-am căzut din făgăduință monahicească".

După șase ani de cumplit război cu demonii, s-a vindecat în chip minunat de toate închipuirile, cugetele și gândurile de curvie pe care i le semăna în suflet diavolul.

Sfântul Moise Etiopianul și-ar fi prevăzut ceasul morții

Calendar ortodox, sărbătoare 28 august 2023. Sfântul Moise Etiopianul a fost sfințit preot la bătrânețe. El și-a prevăzut atât ceasul, cât și felul morții, spune sursa citată.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Într-o zi Sfântul Moise Etiopianul le-a zis ucenicilor lui să fugă că să-și scape viețile, deoarece mănăstirea avea să fie atacată de necredincioși.

Când ucenicii i-au cerut să vină cu ei, că să scape împreună, Avva Moise le-a zis că el a fost tâlhar mai demult, și se cuvine că acum să-și ia plata pentru relele lui, după cuvântul:

"Toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 25: 52). Așadar, Avva Moise a rămas în mănăstire împreună cu șase frați care nu au voit să îl lase singur, și au venit tâlhării și i-au ucis pe toți șapte.

Așa a trecut la cele veșnice Moise Etiopianul, la vârsta de 75 de ani.

Sfatul lui Moise Etiopianul despre curăția inimii

Când Sfântul Ioan Casian și Sfântul Gherman ajung în pustia din Egipt pentru sfaturi duhovnicești, îl întâlnesc pe avva Moise Etiopianul șiacesta îi întreabă: "Care este scopul vostru și ce țintă ultima ați avut înainte de a veni aici?" Aceștia au răspuns: "Pentru

Împărăția cerurilor".

Iar Ava Moise a zis: „Bine ați răspuns în ce privește ținta ultima, dar care e scopul de la care, nicicum abatandu-ne, putem să ajungem la Împărăția cerurilor? În privința această n-ați răspuns“.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Iar după ce au mărturisit că nu știu, le-a răspuns Bătrânul: "Țintă ultima a făgăduinței noastre este, cum ați zis, Împărăția lui Dumnezeu, iar scopul fără de care este cu neputință a ajunge la sfârșitul acela este curăția inimii. Deci spre acest scop trebuie să fie îndreptată mintea noastră totdeauna, iar când s-ar întâmpla să se abată inima noastră puțin din calea cea dreapta, îndată să o întoarcem, îndreptând-o spre scopul urmărit, ca după o rigla a zidarului".

Rugăciune către Sf Moise Arapul, pentru vindecare de patima băuturii:

"Mare este puterea pocăinței! Nemăsurata este puterea lui Dumnezeu! Sfinte  cuvioase Moise, dintâi ai fost tâlhar, însă apoi te-ai îngrozit de păcatele tale, ai dobândit frângere de inimă pentru ele și întru pocăință ai intrat în cinul monahicesc, și astfel, întru mare plângere pentru fărădelegile tale de mai înainte și întru ostenicioasele nevoințe ale postirii și rugăciunii ai petrecut zilele tale până la sfârșit, și te-ai învrednicit prin harul lui Hristos de iertare și de darul facerii de minuni. O, Cuvioase, care de la păcate grele ai ajuns la fapte bune preaminunate! Ajută și robilor lui Dumnezeu care sunt trași la pierzare, prin vătămarea sufletului nemuritor și a trupului, care este biserica Duhului Sfânt, de întrebuințarea fără de măsura a băuturii, dar care se roagă ție. Pleacă spre dânșii privirea ta cea milostivă și nu-i trece cu vederea, ci ia aminte la dânșii, care la tine aleargă. Roagă, Sfinte Moise, pe Stăpânul Hristos, ca El, Cel Milostiv, să nu-i lepede pe dânşii, neputincioşii şi nefericiţii, pe care a pus stăpânire patima băuturii, şi să nu se bucure diavolul de pierzarea lor, fiindcă toţi, ca zidiri ale lui Dumnezeu, am fost răscumpăraţi prin Preacuratul Sânge al Fiului Lui. Auzi deci, Cuvioase Moise, rugăciunea lor şi a noastră. Goneşte de la dânșii pe diavolul, dăruiește-le putere să-şi biruie patima, adu-i pe calea binelui, slobozeşte-i din robia beţiei, izbăveşte-i din pierzarea băutului fără măsură, ca înnoindu-se întru trezvie duhovnicească şi întru minte luminată să îndrăgească toată înfrânarea şi buna credinţă şi veşnic să proslăvească pe Dumnezeu Cel Atotbun, Care pururea mântuieşte zidirea Sa, Căruia se cuvine slava, cinstea şi închinăciunea în vecii vecilor. Amin".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si