Pe 5 mai 2024, în prima zi de Paște, conform Calendarului ortodox, celebrăm Învierea Domnului și pe Sfânta Irina. Este cruce roșie în Calendarul ortodox.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Efrem cel Nou și pe Sfinții Mucenici Neofit, Gaie și Gaian.

Ce semnificație are Învierea Domnului?

Învierea Domnului are o semnificație puternică și reprezintă victoria lui Iisus Hristos asupra morții.

Este cea mai mare și mai importantă sărbătoare creștină. În ziua Învierii Domnului, familiile creștine se reunesc și în general atmosfera este una caldă, de sărbătoare.

Citește și: Cum va fi vremea în noaptea de Înviere? Meteorologii au anunțat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Sărbătoarea Paștelui are o durată de trei zile. În aceste zile sunt amintite Răstignirea, Moartea și Învierea Mântuitorului, din Joia Mare și până în Duminica Învierii.

În noaptea Învierii Domnului se spune că răul este lăsat deoparte, motiv pentru care creștinii trebuie să fie bucuroși.

invierea domnului

Află ce semnifică sărbătoarea Învierii Domnului.

[Sursa foto: condoleante.ro]

În ziua Învierii Domnului, pe 5 mai 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorită Sfânta Irina

Tot în ziua în care celebrăm Învierea Domnului, pe 5 mai, este celebrată și Sfânta Irina. Aceasta a fost singura fiică a lui Liciniu, regele cetățeții Maghedon. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Sfânta Muceniță Irina s-a născut păgână, iar numele său inițial a fost Penelope. Pe când avea doar 6 ani, tatăl ei a zidit un turn cu mai multe camere. Ea a fost închisă în acel turn alături de alte 13 fecioare, conform crestinortodox.ro

Totuși, într-o noapte, i-a apărut în vis îngerul Domnului care i-a pus numele „Irina”. Ea s-a interesat despre Hristos și despre minunile făcute de acesta pe pământ. Tatăl său s-a înfuriat atunci când ea a trecut la creștinism și pentru acest fapt a îndurat multe chinuri. Cu toate acestea, prin puterea lui Dumnezeu, ea a reușit să își convertească tatăl la creștinism.

Citește și: Mesaje pentru Noaptea de Înviere în 2024: Hristos a Înviat/ Adevărat a Înviat

sfanta irina

În ziua Învierii Domnului, pe 5 mai 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorită Sfânta Irina

[Sursa foto: Doxologia]

După multe chinuri îndurate, Sfânta Irina a intrat în cetatea lui Callinicus pentru a predica Evanghelia. Regele din acele vremuri, Numerian, a aruncat-o pe Irina de trei ori consecutiv în trei tauri din metal încins, însă ea nu a murit. Atunci cânt fecioara a ajuns în cetatea Mesembria, a fost ucisă de regele Sapur, însă Dumnezeu a înviat-o. După această minune, regele și alți cetățeni au început să creadă în Mântuitor și s-au botezat.

După ceva timp, Sfânta Irina s-a întins într-un sicriu și i-a spus unui bătrân, Apelian, să îl închidă.

După patru zile, sicriul a fost deschis, iar trupul fecioarei nu se mai afla în acesta. 

Tradiții și obiceiuri românești pentru prima zi de Paște 2024

Una dintre cele mai răspândite și importante tradiții pentru prima zi de Paște, în rândul creștinilor, este ca aceștia să participe la slujba de Înviere în seara Sâmbetei Mari, care începe în jurul orei 23:00. Credincioșii iau și Sfânta Lumina de la Ierusalim în jurul orei 00:00, atunci când preotul iese din biserică cu lumânarea aprinsă cu lumina sfântă și îi îndeamnă pe cei prezenți să ia lumina minunată. 

În multe locuri din țară se obișnuiește ca Lumina Sfântă să fie împărțită credincioșilor alături de bucățele de pâine stropită cu vin. Slujba de Înviere durează până în jurul orei 03:00.

lumanari aprinse

Creștinii iau Sfânta Lumină de la Ierusalim și participă la slujba Învierii Domnului în noaptea de 4 spre 5 mai 2024.

[Sursa foto: wowbiz.ro]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

O tradiție spune că lumânarea aprinsă cu lumina sfântă trebuie să intre în casele creștinilor pentru a o binecuvânta. Din acest motiv, după slujba Învierii, credincioșii se întorc cu Lumina Sfântă acasă.

Citește și: Se spală azi, 4 mai 2024, în Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor? Iată ce spun preoții

Credincioșii care au rude care au murit merg la cimitirul în care se află trupul lor neînsuflețit, după luarea luminii. Tradiția spune că în noaptea Învierii, mormintele se deschid, iar sufletele celor decedați merg înapoi în casele unde au locuit și vor rămâne acolo până în ziua dinaintea Rusaliilor. Creștinii care urmează această tradiție trebuie să împartă către cei săraci și copii alimente sfințite pentru sufletele celor trecuți în lumea de dincolo.

Un obicei comun în zonele din țara noastră este consumul mâncărurilor tradiționale cum ar fi carnea de miel, ouăle vopsite, cozonacul și pasca. 

Încă din prima zi de Paște, credincioșii ciocnesc ouăle vopsite și își spun „Hristos a Înviat/Adevărat a Înviat”. Se spune că primii care ciocnesc ouăle în ziua de Paște sunt cei în vârstă, apoi copiii cu părinții.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si