Calendar ortodox 8 noiembrie 2023. În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mihail și Gavril. Mii de români își sărbătoresc în această zi onomastica. Anul acesta, sărbătoarea pică într-o zi de miercuri.
Iată ce tradiții este indicat să respectăm de Sf. Mihail și Gavril!
Calendar ortodox 8 noiembrie 2023. Cine au fost Sfinții Mihail și Gavril?
În credința creștină, Sfinții Mihail și Gavriil sunt cei care execută voința lui Dumnezeu, promovând caritatea și justiția divină.
Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie ca un războinic, purtând o sabie de foc în mână. El este cel care, în momentul răzvrătirii unor îngeri, a exclamat: "Să stăm fermi, să temem, să fim cu luare aminte!" Potrivit tradiției, la sfârșitul acestei lumi, la judecata finală, cei decedați se vor trezi în urma trâmbiței sale.
Sfântul Arhanghel Gavriil este vestitorul milei divine pentru oameni, el fiind cel care a anunțat că Fiul lui Dumnezeu se va naște din Fecioara Maria pentru a salva omenirea.
În icoane, Gavriil este adesea înfățișat purtând veșminte preoțești și ținând în mână un crin, simbol al veștii bune, sau o sferă cu semnele lui Hristos, indicându-l ca fiind mesagerul mântuirii umanității.
De asemenea, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt recunoscuți ca patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Alegerea lor ca ocrotitori se datorează faptului că acești doi conducători ai oștilor cerești reprezintă simboluri ale luptei împotriva răului.
Tradițiile de Sf. Mihail și Gavril pe care este indicat să le respectăm
Cu ocazia celebrării Sfinților Mihail și Gavriil, se respectă cu strictețe interdicția de a efectua treburi casnice, deoarece se crede că cine încalcă această regulă va trebui să suporte mari necazuri înaintea morții.
În ziua dedicată Sfinților Mihail și Gavriil, credincioșii trebuie să se ferească de bârfe, furie și răzvrătire, deoarece cei care se dedau acestor comportamente vor fi afectați de ghinion timp de cinci ani.
În această zi specială, tradițional, oamenii așezau haine pe calea preotului, încredințându-se că trecerea acestuia peste ele va aduce vindecare celor care le vor purta.
Tradiția populară spune că în ziua Sfinților Mihail și Gavriil, oamenii ar trebui să consume pește pentru a se proteja de boli și pierderi.
În zonele de munte, Sfinții Arhangheli erau considerați protectorii oilor. Localnicii obișnuiau să prepare o turta din făină de porumb în această zi, simbolizând fertilitatea.
Arhanghelul Mihail este cunoscut ca liderul oștilor cerești-îngerești, în timp ce Arhanghelul Gavril este vestitorul care a anunțat Fecioarei Maria că va naște Mântuitorul, pruncul Iisus.
În ziua de sărbătoare, tradiția cere aprinderea de lumânări pentru cei vii și cei decedați. De asemenea, se oferă daruri și ofrande pentru cei plecați în sâmbăta anterioară sărbătorii.
În Transilvania și în Bucovina, gospodinele obișnuiau să coacă "turta areţilor" în ziua Sfinților Mihail și Gavriil, aceștia fiind berbecii despărțiți de oi în limba stânei. Aruncând turta, dacă aceasta cădea cu fața în jos, se credea că oile vor fi sterpe, iar dacă cădea cu fața în sus, se anticipau mielii.
În folclorul popular, se spune că Arhanghelul Mihail are control asupra Soarelui și Lunii, eliberându-le de influența diavolilor atunci când aceștia le fură (eclipsele).
Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023
Iată calendarul creștin-ortodox complet al lunii noiembrie 2023!
8 M† Soborul Sfinților Mihail și Gavriil (Post)
9 J Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer
10 V Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart (Post)
11 S† Sfântul Mina
12 D† Sfântul Atanasie Todoran- Ap. Efeseni IV, 1-7Ev. Luca X, 25-37glas 6, voscr. 1