În Calendarul ortodox din iulie 2024, Sfântul Ilie este sărbătorit sâmbătă pe data de 20 iulie.

Calendar ortodox iulie 2024: Cine a fost Sf. Ilie?

Sfântul Ilie, una dintre cele mai venerate figuri ale Vechiului Testament, a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în perioada domniei regelui Ahab. Născut în Tesvi, Sfântul Ilie era fiul preotului Sovac, din neamul lui Aaron, și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos.

Faptele sale minunate sunt relatate în cărțile numite Regi din Vechiul Testament.

Dumnezeu l-a ales pe Sfântul Ilie să îl certe aspru pe regele Ahab și pe adepții acestuia, care se abătuseră pe calea păgânească a adorării lui Baal. Sf. Ilie a avut curajul să se opună cultului zeului Baal, aducându-i înapoi pe israeliteni la credința în adevăratul Dumnezeu.

Sfântul Ilie a fost hrănit în mod miraculos de corbi în timp ce se retrăsese la pârâul Cherit și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb.

Datorită rugăciunii sale, Dumnezeu a oprit ploaia timp de trei ani și jumătate, aducând astfel o secetă severă asupra țării. Această minune a demonstrat puterea rugăciunii Sfântului Ilie și autoritatea sa spirituală.

Sfântul Ilie

Sfântul Ilie

[Sursa foto: Basilica ]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”- wowbiz.ro

Citeste si: Un mall de lângă Madrid le oferă vizitatorilor o „stațiune de schi” acoperită, deschisă tot anul: „Uit de cele 38 de grade de acasă”- antena3.ro

Citește și: Arsenie Boca a trecut în rândul sfinților, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Data la care va fi cinstit

În Sarepta Sidonului, Sfântul Ilie a înmulțit făina și uleiul unei văduve sărace, asigurând astfel hrana pentru aceasta și pentru fiul ei pe toată durata secetei. Mai mult, el a înviat fiul văduvei, dovedindu-și astfel puterea de mijlocire în fața lui Dumnezeu.

Una dintre cele mai importante minuni ale Sfântului Ilie a fost chemarea focului din cer, care a mistuit jertfa adusă de el lui Dumnezeu. Această minune a avut loc pe Muntele Carmel și a demonstrat clar puterea Dumnezeului adevărat în fața falșilor zei ai lui Baal.

Sfântul Ilie a avut privilegiul de a-l vedea pe Dumnezeu într-o stare de isihie, în „vântul linistit”, o experiență mistică de o profundă semnificație spirituală.

Sfântul Ilie a fost ridicat la cer într-un car de foc. Acest moment este adesea reprezentat în iconografia creștină și subliniază sfințenia și importanța sa în tradiția religioasă.

Sf. Ilie s-a arătat alături de Moise la Schimbarea la Față a Mântuitorului pe Muntele Tabor, un eveniment care confirmă rolul său esențial în istoria mântuirii și legătura sa profundă cu Mesia.

Citeste si: VIDEO Emilia Ghinescu vorbește despre vremurile grele din viața sa: „Eram singură și au fost momente în care nu știam de unde să fac rost de bani să îmi plătesc anumite rate.”- kfetele.ro

Citeste si: Incendiu puternic la o hală din Popești-Leordeni! Zece persoane evacuate de urgență- radioimpuls.ro

Citeste si: Andrew Tate a fost plasat în arest la domiciliu, iar fratele său, Tristan, a fost pus sub control judiciar. Ce acuzații li se aduc- antena3.ro

Citește și: Calendar ortodox pentru luna iulie 2024: Sărbători cu cruce roșie

În reprezentările iconografice, Sfântul Ilie apare fie în gura peșterii sale, hrănit de corb, fie în carul de foc în care a fost ridicat la cer.

Sfântul Ilie este considerat protopărintele monahismului creștin, datorită vieții sale ascetice și a legăturii sale profunde cu Dumnezeu. Exemplul său de credință, curaj și dedicare rămâne o sursă de inspirație pentru monahi și credincioși din întreaga lume.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si