Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă

Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023. Săptămâna Luminată începe după ziua de Paște și se încheie în Duminica Tomii. Iată ce tradiții există în această perioadă!

Alexandra Bercea,

Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023. Iată care sunt tradițiile de care trebuie să ţii cont în Săptămâna Luminată!

Ce tradiții există în Săptămâna Luminată?

Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă

Lunea din Săptămâna Luminată este Lunea Albă

În această zi se spune că se deschid Porțile Raiului și ale iertării.

Orice persoană care moare în această zi nu va mai trece prin Judecata de Apoi. În ceea ce privește tradițiile, în această zi există obiceiul ,,udatului'' fetelor sau stropitul prin casă cu agheazmă. De asemenea, tot în acestă zi, finii se duc la nași cu colaci, pască, ouă roșii. Copiii merg la părinți.

Marţea din Săptămâna Luminată este Marţea Albă

Marțea este a treia zi de Paște.

Se mai numește Marțea Albă. Femeile de la sat dau de pomană pască ce a rămas la Paște și vin roșu. În această zi nu se spală, nu se calcă și nu se face curățenie. Este bine ca în această zi să se mânânce brânză. Se spune că în această zi se întorc vizitele făcute în prima zi de Paște.

Miercurea din Săptămâna Luminată este Sfânta Mercurie

Miercuri din Săptămâna Luminată se mai numește Sfânta Mercurie. Bărbații reiau munca din câmp, dar femeile nu au voie să muncească. A munci de ,,nunta șoarecilor'', este echivalent cu aducerea rozătoarelor în casă. 

Joia din Săptămâna Luminată este Joia Verde

Joi din Săptămâna Luminată se mai numește Joia Verde. Este o zi în care sunt cinstitie holdele, grădinile și grânele. În această zi este interzis să se muncească deoarece se aduce ghinion în casă. 

În această zi esxistă un ritual al morților: 44 de găleți cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte. 

Vinerea din Săptămâna Luminată este Vinerea Scumpă

Vinerea din această săptămână mai este cunoscută ca Vinerea Scumpă. În această zi, credincioșii vin la Biserică pentru a lua la slujba de sfințire a apei, cunoscută ca Aghiasma Mică.

Sâmbăta din Săptămâna Luminată 

Potrivit tradiției, în această zi poți atrage norocul de partea ta. În Sâmbăta Luminată, nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. Nu se fac parastase în această zi, deoarece morţii vor fi pomeniţi luni, după Duminica Tomii.

Duminica din Săptămâna Luminată 

În Duminica Tomii, în Banat, femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni. De asemenea, copiii împletesc coşuri cu nuiele, în care se așează ouăle roșii. În această zi, oamenii îmbracă costume populare şi merg pe cai împodobiţi cu ciucuri şi cocarde tricolore. 

Rugăciunea pentru Săptămâna Luminată

Calendar ortodox Săptămâna Luminată 2023: Tradiții pentru această perioadă

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.

Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.

Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruieste în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: A doua zi de Paște 2023: Ce sărbătoare este în această zi?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI