Close sidebar
Close sidebar

Calin Nemes, revolutionar de frunte in decembrie 1989 si actor, ar fi implinit 47 de ani! Eroul iesit cu pieptul gol in fata soldatilor la Cluj s-a sinucis, dezamagit de societate, la doar 33 de ani!

Calin Nemes este una dintre figurile marcante ale Revolutie din decembrie 1989.

Petru Luca,


DISTRIBUIE
acest articol

Nume de referinta in timpul Revolutiei din decembrie 1989, Calin Nemes s-a nascut pe 8 mai 1960, la Cluj, murind 33 de ani mai tarziu, pe 8 iulie 1993. Personalitate complexa, Calin a ramas in memoria colectiva ca tanarul care a infruntat cu pieptul gol pustile soldatilor, pe 21 decembrie, in piata centrala din Cluj, moment emotionant imortalizat si intr-o fotografie care a facut apoi istorie.

Sperantele uriase ale lui Nemes, ca societatea romaneasca va evolua dupa 1989 si ca va aprecia valorile adevarate, au fost rapid spulberate de lumea politica si de aparitia FSN-ului. Ranit grav de gloante, Nemes a stat cateva luni in spital, iar la externare a incercat prin discursuri si aparitii editoriale sa trezeasca la viata constiinta nationala, pe care o credea inca amortita.
Iata cateva randuri pe care Calin Nemes le-a scris in "Romania libera", pe 25 aprilie 1991: "Circulaţi. Totuşi, gândiţi-vă că într-o bună zi se va încheia şi viaţa voastră supusă stomacului. Iertaţi-mi că vă reamintesc, dar vă dau cuvântul meu de om că într-o zi, în care soarele va răsări la fel ca astăzi, veţi muri.
Şi dumneavoastră, şi eu. Mai devreme sau mai târziu. Şi ceva îmi spune că imediat după acest ultim eveniment al vieţii noastre, care este moartea, îi vom reîntâlni pe ei, pe magnificii copii şi adolescenţi ai lui decembrie 1989. Şi, poate, ne vor întreba ce am făcut după moartea lor? Ştiu că eu am ce să le răspund. Dar dumneata, trecătorule?”.  
Dupa o aparitie magnifica in filmul "Undeva in est" (1991), unde realizeaza un rol memorabil, Nemes a militat continuu pentru gasirea vinovatilor de masacrul de la Cluj, lovindu-se insa de nepasarea autoritatilor, care-i ofereau
tot felul de distinctii si beneficii. Profund dezamagit de societate si de alesii ei, Calin Nemes a ales sa se sinucida pe 8 iulie 1993, la doar 33 de ani, spanzurandu-se in podul casei sale. Pe 28 decembrie 2006, Calin Nemes a fost ales  post- mortem Cetatean de Onoare al municipiului Cluj Napoca.   

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI