Acest lucru se intampla din cauza faptului ca Romania nu are foarte mult personal pregatit in acest domeniu, iar tumorile sunt descoperite destul de tarziu, iar sansele de supravietuire sunt minime. De altfel, pacientii romani nu  stiu ce inseamna melanomul si cum trebuie sa se protejeze de el.

La noi in tara, in 25 de ani, mai exact din 1983 pana in 2008, riscul imbolnavirii cu cancer a crescut de la 1-2 cazuri la 100.000

de locuitori la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori. Principala cauza a cresterii acestui risc este reprezentata de expunerea indelungata la soare si/sau la ultraviolete artificiale. Principala cauza a prezentarii tardive la medic este reprezentata de lipsa de informare a populatiei asupra necesitatii vizitei medicale periodice. Din pacate, romanii nu stiu foarte multe despre acest tip de cancer si nici care sunt factorii care duc la producerea lor.

Medicul dermatolog Ina Sosoaca va prezinta factorii de risc care duc la imbolnavirea cancerului de piele, cum o persoana trebuie sa se protejeze impotriva acestui tip de cancer, dar si cum se manifesta melanomul.

” Cancerul de piele este unul dintre cele mai raspandite cancere la nivel mondial. Cel mai rau si agresiv cancer este melanomul, care este un cancer maling. Cauzele acestui cancer sunt diferite si foarte greu putem depista ce l-a provocat.

Factorii nocivi pentru piele si organism care pot provoca acest cancer nemilos sunt urmatorii:

  • razele ultraviolete si solarul, care afecteaza cel mai rau pielea si provoaca intr-un timp foarte scurt cancer de piele. Predispuse sunt, in general, persoanele europene care se muta in zonele exotice. Acestea au risc mai mare sa contacteze un cancer de piele decat alte persoane. De asmenea, un risc ridicat de  a face cancer de piele sunt persoanele care merg foarte des in aceste zone exotice, unde soarele este mult mai puternic.
  • razele X (razele care intra afecteaza pielea in urma unei radiografii)
  • razele de infrarosu (persoanele care lucreaza in locuri unde pielea intra in contact cu infrarosu pot dezvolta cancer de piele)
  • un anumit tip de virus patiloma, care este, de asemenea, raspunzator pentru formarea cancerului
  • contactul activ cu anumite insecticide, substante chimice, vopsele ai caror vapori afecteaza pielea, dar si organismul, deoarece acesti vapori sunt inhalati, desi uneori nu ne dam seama. Semnele imbolnavirii sunt cand deja organismul si-a pierdut sistemul de aparare.
  • traumele mecanice repetate care duc la formarea cicatricelor sau  care stimuleaza cancerogeneza post-traumatica. O lovitura repetata intr-un anumita zona a corpului poate traumatiza tesutul si in timp se pot dezvolta celule canceroase.
  • arsurile termice repetate
  • boli inflamatorii ale pielii

Cum se formeaza cancerul de piele?

Razele solare afecteaza pielea si celulele, iar din acest motiv scade si imunitatea pielii. Acest lucru impiedica organismul sa lupte impotriva dezvoltarii cancerului. Aceasta formare a cancerului se datoreaza si din cauza problemelor hormonale. Spre exemplu, schimbarea de estrogeni si androgeni, dar si a hormonului de stimulare a melaninei. Din aceasta cauza, pacientele care iau multi ani anticonceptionale, iau tratamente cu hormoni si care duc mai multe sarcini, risca sa se imbolnaveasca mai repede de cancerul de piele decat o persoana normala, fiind mult mai predispuse decat restul persoanelor.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Un alt grup de risc pentru imbolnavirea cu cancer de piele il constituie oamenii care folosesc in mod excesiv diferite tratamente medicamentoase precum antibioticele, antinicoticele, dar si altele din aceasta gama.

Un factor foarte important in producerea cancerului de piele este si sensibilitatea pielii. Tipul de piele al pacientului are foarte mare importanta, deoarece, spre exemplu, persoanele cu pielea alba de tip 1/2 sunt mai predispuse la aceasta afectiune decat cele care au un tip de piele mai inchisa la culoare.
Factorii genetici au un rol semnificativ in imbolnavirea cu cancer de piele de pana la  28-30%.

De altfel, persoanele peste 50 de ani sunt mai predispuse la cancerul de piele decat cele sub 50 de ani, deoarece organismul este mai lent si imunitatea este mai scazuta.

Un factor important este trauma mecanica a alunitelor, care daca sunt lovite sau scoase prin vatamare pot provoca acest tip de cancer.
Cum actioneaza cancerul de piele?

in primele etape, aceste maligne nu dau niciun semn, iar la nivel celular nu se observa, insa apoi se formeaza o formatiune solida deasupra pielii, cu pigment sau fara pigment, iar in stadii avansate se trece la variante ulceroase. Durerea alunitelor este un semn ca trebuie sa mergi la doctor, mancarimea nu este un semnal, insa nu trebuie neglijata, in special daca va mananca pielea in mod neobisnuit.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Povestea dureroasă a regretatului actor Sebastian Papaiani! A fost martor la moartea fraților săi și trădat de propriul fiu- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Ce faci pentru a te proteja de cancerul de piele?

Daca suspectezi ca ai o problema medicala in acest sens, in prima faza ar trebui sa consulti un medic dermatolog. Ar trebui realizat un consult dermatoscopic, pentru ca doctorul sa poata da un verdict in acest caz. Consultul dermatologic trebuie sa fie regulat, iar in functie de caz se scot alunitele de pe corp.
Pentru evita cat mai mult imbolnavirea cu cancerul de piele trebuie sa stati cat mai mult feriti de soare. Sa nu exagerati cu bronzul, cunsumati foarte multe lichide, deoarece hidratarea este foarte importanta. Un organism sanatos este mai putin predispus la orice fel de boala.”, sustine medicul Ina Sosoaca.

Ina Sosoaca este medic specialist in dermatologie si medicina estetica, doctor in stiinte Medicale si trainer international pentru metode si tratamente in medicina estetica. Medicul dermatolog poate fi gasit pe facebook cu numele Ina Sosoaca.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si