Când apar căpşunile româneşti în pieţe? Persoanele care au avut șansa să copilărească la țară știu foarte bine ce înseamnă o căpșună românească. Nu vă lăsați păcăliți de cei care vin în piață cu aceste fructe și susțin că sunt din cultura proprie. Căpșunile românești se coc la final de primăvară.

Când apar căpșunile românești

Căpșunile sunt printre cele mai îndrăgite fructe, mai ales că nu le puteți găsi oricând. Chiar

dacă în piețe, căpșunile încep să apară încă din luna aprilie, asta nu înseamnă că sunt românești, așa cum vor să vă facă să credeți cei care le vând. 

Aceste fructe se coc la noi în țară de-abia pe la jumătatea lunii mai.

Cele care apar mai devreme sau cele care sunt mari sunt stropite.

Gândiți-vă însă că în cazul căpșunilor, situația este puțin mai complicată. Aceste fructe au o pieliță foarte subțire, prin care toate substanțele pătrund foarte ușor în fruct. 

Gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra așa zisele căpșuni românești în luna aprilie. Chiar dacă vă este poftă de aceste delicioase fructe, mai bine așteptați să vină sezonul lor.

Care sunt beneficiile căpșunilor?

Scade riscul de boli cardiace – un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard a dovedit ca antocianinele, o serie de flavonoizi care se regasesc in capsune, reduc riscul de infarct cu pana la 32% in randul femeilor.

Acest lucru este valabil daca se consuma cel putin 3 portii de capsune pe saptamana.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pe de alta parte, quercetina din capsune, fiind antiinflamator natural, reduce riscul de arteroscleroza si protejeaza organismul de efectele negative ale colesterolului “rau” (LDL) marit. Si polifenolii din capsune reduc riscul de boli cardiovasculare, prevenind blocarea arterelor.

Regleaza tensiunea arteriala – datorita continutului ridicat de potasiu, capsunele au abilitatea de a estompa efectele negative pe care sodiul le are asupra organismului. Astfel, capsunele regleaza tensiunea arteriala. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta americani, doza zilnica recomandata de potasiu este de 4.700 mg.

Citeste si: Cerere mare pentru căpșuni de toamnă

Are efect antialergic – consumul de capsune previne alergiile si ajuta, totodata, la ameliorarea simptomelor alergiilor, precum inflamarea ochilor si lacrimarea, congestia nazala si urticaria.

Previne constipatia – consumul de fructe bogate in fibre, dar si cu un continut ridicat de apa mentine organismul hidratat si previne constipatia.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Benefic pentru diabetici – capsunele au un indice glicemic mic si sunt bogate in fibre, ceea ce inseamna ca ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Consumul de capsune este asadar recomandat pentru diabetici. Un studiu facut in 2011 a scos la iveala faptul ca 37 de capsune consumate pe zi reduc in mod semnificativ riscul de complicatii ale diabetului, precum bolile renale.

Ajuta la tratarea depresiei – acidul folic care se regaseste din belsug in capsune previne depresia, impiedicand homocisteina sa se depoziteze in organism. Homocisteina in exces afecteaza secretia de serotonina, dopamina si noradrenalina, hormoni responsabili pentru starea de bine, apetit si somn.

Citeste si: Dulceaţă căpșuni fără apă. Reţetă rapidă şi delicioasă

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si