Când este Echinocțiul de primăvară 2022? Tradiţii şi obiceiuri populare privind acest eveniment astronomic important
Echinocțiul de primăvară este evenimentul care marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, când în emisfera sudică are loc toamna astronomică. Este data când ziua devine egală cu noaptea.
Din punct de vedere etimologic, „echinocțiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care la rândul său provine din latină „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”. Astfel, „Echinocțiu” reprezintă momentul în care ziua devine egală cu noaptea.
În mișcarea sa anuală, Soarele traversează prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua devenind astfel egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
Pe data de 20 martie, când ziua devine egală cu noaptea, evenimentul aduce în viețile oamenilor armonie și o stare interioară bună.
Tradiții de Echiconcțiul de primăvară
Din cele mai vechi timpuri, oamenii consideră că Echinocțiul de primăvară întărește puterea Soarelui, iar lumina provenită de la acesta face ca totul să crească și să înflorească.
Tot din cele mai vechi timpuri se crede că Soarele ar fi, de fapt, o zeitate, iar acest lucru face ca sărbătoarea să fie una a învierii, purificării și a luminii.
Strămoșii daci aveau numeroase ritualuri păgâne care celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanța sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general.
La Șinca Veche, unde se presupune că dacii aveau într-adevăr un locaș de cult în grotă, se obișnuia a se dansa dansuri rituale și diverse sacrificii cu ocazia echinocțiului de primăvară.
După convertirea la creștinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit modificări.
Obiceiuri populare la Echinocțiul de primăvară
Când începe Echinocțiul de primăvară, începe și un nou an agrar, iar la sate copiii bat pământul cu bețe pentru a alunga frigul și rostesc: „Intră frig şi ieşi căldură/Să se facă vreme bună/Pe la noi pe bătătură”.
Cultul Soarelui este o tradiție străveche. Se pare că pe vremuri, oamenii se uitau la Soare și înregistrau ciclurile naturii potrivit schimbărilor pe care le aducea astrul zilei.
Odată cu Echinocțiul de primăvară se mai sărbătorește și pornirea plugului, moment important în aproape toate culturile din lume, indiferent de religie.
Din punct de vedere tradițional, Echinocțiul este un moment de armonie, echilibru și liniște, când ziua și noapte sunt perfect egale.
Pe vremuri, erau aprinse focuri cu scopul de a alunga iarna și de a reneaște prin căldurp spiritul de primăvară. În creștinismul românesc, obiceiul a fost asemănat cu Focurile Sfinților.