Termenul de „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe” care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”/”noctis” – „noapte.

Când este echinocţiul de toamnă 2022? 

Echinocțiului de toamnă se formează în momentul în care longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Aflându-se deci în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală cu cea a nopților.

Echinocțiul de toamnă nu se produce la aceeaşi dată din cauza faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Așadar, de când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Echinocțiul de toamnă 2022 va avea loc pe 23 septembrie la ora 4:04, ora României. Astfel că, începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi. Acest fenomen va dura până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Citeste si: Ora de iarnă 2022: Când se schimbă ora în acest an? Anunț important pentru România!

Când este echinocţiul de toamnă 2022? Tradiția care ne arată cum va fi vremea la iarnă

Când este echinocţiul de toamnă 2022? Tradiția care ne arată cum va fi vremea la iarnă

Tradiţii şi obiceiuri- Echinocțiul de toamnă 2022

Echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă, în emisfera nordică. Echinocțiul nu se produce la aceeaşi dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Iar de când avem calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie.

Pentru cei care trăiesc la sate, echinocțiul marchează încheierea muncilor agricole. În această zi, oamenii obișnuiesc să ducă la biserică bucate din gospodăria sa pentru a fi sfințite.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Numerologia lui 2025: Va fi singurul an pătrat perfect trăit de generația noastră. Cifra anului era considerată magică în antichitate- antena3.ro

Citeste si: Primăria din România care sfidează ordonanța „trenuleț”. Cu cât vrea să majoreze salariile bugetarilor. Explicații oficiale- stirileprotv.ro

O tradiție spune că prunele care se duc la biserică și apoi se păstrează pentru că vindecă rănile. De asemenea, se spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate neculese pentru Mama Natură.

Tot de echinocțiul de toamnă, sătenii sărbătoresc recoltele și pregătesc proviziile pentru iarnă. Mai mult, se mai crede că în această zi mor toate florile.

Citeste si: Ce este, de fapt, astenia de toamnă? Cum o putem preveni?

Când este echinocţiul de toamnă 2022? Tradiția care ne arată cum va fi vremea la iarnă

Când este echinocţiul de toamnă 2022? Tradiția care ne arată cum va fi vremea la iarnă

În ziua de echinocțiu, sătenii au obiceiul de a culeage strugurii, fac must, bat nucii și adună merele și gutuile.

De asemenea, echinocțiul de toamnă vine și cu unele modificări asupra organismului uman. De exemplu, hipersomnia, somnolență excesivă în timpul zilei, ar putea fi resimțită de mulți în această perioadă. Acest lucru se întâmplă atunci când ceasul biologic este întrerupt în timpul schimbărilor anotimpurilor, cum este și echinocțiul de toamnă.

Citeste si: Veste rea pentru pensionarele din țară! Ce se întâmplă cu voucherele de alimente și ce sumă va mai fi livrată pe ele, în 2025?- kfetele.ro

Citeste si: Nicu Alifantis, bilanț impresionant la 70 de ani: 154 de spectacole și un tramvai care îi poartă numele.- radioimpuls.ro

Citeste si: Atac armat în Muntenegru: Un bărbat a omorât 12 oameni, inclusiv 2 copii- antena3.ro

Potrivit unei tradiții populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă.

Citeste si: Horoscop toamnă 2022: Zodiile care se îndrăgostesc nebuneşte

Totodată, calendarul popular mai păstrează în ziua echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ''Zile şi mituri.

După ce va avea loc echinocțiul de toamnă, ziua va deveni tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstițiul de iarnă, care va fi miercuri, 21 decembrie 2022.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si