De la miezul nopţii de Anul Nou 2025, românii pot circula liber în ţările din spaţiul Schengen şi terestru, după ce anterior România fusese primită în spațiul Schengen. Decizia a fost luată în 12 decembrie 2024, când miniştrii de Interne ai UE au anunțat că se elimină controalele la frontierele interne terestre pentru Bulgaria şi România, începând cu 1 ianuarie 2025.
Citește și: Noul ministru de Externe, Emil Hurezeanu, acuzat că ar întârziat intrarea României în Schengen: "Numirea lui este o greșeală"
Accesul în spaţiul de liberă circulaţie presupune eliminarea controlului de documente la frontieră şi implicit a cozilor de maşini la vămi.
Românii trebuie totuşi să aibă actele de identitate la ei, în condiţiile în care, cel puţin şase luni de acum înainte, sunt posibile controale aleatorii ale poliţiştilor de frontieră.
În noaptea dintre ani, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a participat la activitatea de celebrare a eliminării controlului la frontiera terestră a României cu Bulgaria la punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu – Ruse.
Ce este spațiul Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație fără frontiere, din care fac parte 29 de țări. Acesta le permite cetățenilor UE și multor resortisanți din țări terțe să călătorească liber, fără controale la frontiere.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Detalii șocante, în cazul celor trei femei care au murit otrăvite cu tort de Crăciun. Ce spun rudele despre cum s-a preparat desertul- antena3.ro
Citeste si: Noua eră care a început odată cu intrarea în 2025. Toți copiii care se nasc începând din acest an sunt vizați- stirileprotv.ro
Creat în 1985, acest spațiu s-a extins, acoperind în prezent aproape toate țările din UE și câteva din afara UE (Liechtenstein, Norvegia, Islanda, Elveția).
Spațiul Schengen garantează libera circulație pentru peste 400 de milioane de cetățeni europeni.
Orice persoană, indiferent de cetățenie, poate călători între țările Schengen, fără controale la frontieră. Însă autoritățile naționale pot efectua controale de poliție la granițele dintre aceste țări și în zonele de frontieră.
Odată cu eliminarea frontierelor interne, statele Schengen au înăsprit controalele la frontierele externe comune, pe baza normelor Schengen, pentru a garanta securitatea persoanelor care trăiesc sau călătoresc în acest spațiu.
Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Ce a transmis Poliția de Frontieră
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au informat că, deşi de la 1 ianuarie 2025 este eliminat controlul sistematic al documentelor de călătorie la frontiera României cu Bulgaria şi Ungaria, poliţiştii de frontieră vor continua să facă controale la aceste puncte de trecere a frontierei, în baza analizei de risc.
Citeste si: Anunț pentru femeile care urmează să iasă la pensie! Se schimbă vârsta de pensionare pentru o anumită categorie- kfetele.ro
Citeste si: Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu- radioimpuls.ro
Citeste si: România este în topul CNN Travel, printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Țara noastră este descrisă ca „un dar”- antena3.ro
"Eliminarea controlului sistematic al documentelor de călătorie înseamnă că toate persoanele se vor bucura de dreptul la libera circulaţie, aşa cum este prevăzut în legislaţia Schengen, şi se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a se mai opri la
cabinele de control ale Poliţiei Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie”, a declarat şeful Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Alexandra Găvan.
Aceasta menţionează că poliţiştii de frontieră vor face totuşi controale aleatorii şi inopinate în limita celor 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior, împreună cu reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei şi Serviciului Imigrări, având ca scop prevenirea şi combaterea faptelor ilegale.
De aceea, este important ca cetăţenii români care călătoresc în ţări Schengen să ştie că trebuie să aibă asupra lor documentele de identitate valabile.
Punctele de trecere a frontierei unde va fi eliminat controlul
La frontiera româno-bulgară:
11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipniţa, Dobromir, Bechet, Calafat, Călăraşi, Zimnicea şi Turnu Măgurele
3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă şi Calafat
7 cu specific portuar: Călăraşi, Olteniţa, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia şi Bechet
La frontiera româno-ungară:
12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Borş II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni şi Cenad
5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor şi Valea lui Mihai
Pe Dunărea interioară: 2 cu specific portuar: Cernavodă şi Brăila