Pe ce dată este Ignatul, sărbătoarea când sunt sacrificați porcii pentru Crăciun
Ignatul este evenimentul care dă startul sărbătorilor de iarnă, după Moş Nicolae. Pe data de 20 decembrie, a fiecărui an, sunt sacrificați porcii.
Ignatul este tradiția românească în care se sacrifică porcii. An de an, pe data de 20 decembrie, românii taie porcul pentru a avea bucate proaspete de Crăciun. De Ignat, oamenii taie animalul, apoi sortează carnea, iar bucătăresele pregătesc specialitățile pentru masa de Crăciun.
Ziua de Ignat se sărbătorește corect în satele autentice românești unde gospodarii cresc porcii în curțile lor. Din carnea de porc, femeile preparăi: tobă, răcitură, tochitură, cârnați, caltaboș.
În noaptea de 19 spre 20 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc ziua „Sfântului Ignat”. Potrivit legendei din popor, în acea noapte porcii se visează cu mărgele roșii la gât. Astfel ei își visează sfârșitul.
Ritualul de Ignat începe dis de dimineață și convoacă întreaga familie, fiecare membru având câte ceva de făcut. Sunt foarte multe lucruri de făcut, care până seara trebuie terminate.
Sărbătoarea de Ignat este numită și „Crăciunul Țiganilor”, deoarece legenda arată că ei tăiau porcii. Tot de Ignat are loc tăierea porcilor negri. De la ei se oprește sângele și fierea pentru vindecare de boli.
Legenda spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbește”.
Totuși există locuri din România în care porcul se taie a doua zi după Crăciun. În Vălcea, Bacău sau Prahova porcul se taie a doua zi după Nașterea Domnului. Conform unor interdicții privind consumul cărnii de porc in post si in prima zi de Craciun.Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
După tăierea porcului, ritualul de sacrificare se încheie cu o masă comună numită „pomana porcului”.
În ziua tăierii porcului, gospodinele pisează grâu ca să aibă să împartă de Crăciun. Apoi se fac un fel de turte, denumite „Carpele Domnului”. Turtele conțin miere și nuci și se mănâncă în Ajunul Crăciunului.
Se zice că ziua de Ignat vindecă porcii de boală rea. Ignat este cel care le prevestește moartea porcilor și le ia sufletele.
Citeste si: E oficial! Ce se întâmplă cu slujbele de Crăciun și de Anul Nou din acest an?
Citeste si: Ce produse s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului. Rata inflației scade ușor
De altfel, porcul care nu e tăiat până în această zi nu se mai îngrașă pentru că în această noapte își visează cuțitul.
Cine vede sânge în ziua de Ignat este ferit de boli tot anul. Se zice că cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină.
Pe 20 decembrie, copiii se mânjesc cu sânge de porc pe frunte, astfel se zice că vor fi rumeni și sănătoși tot anul.
Nu este bine să coaseți în această zi. Hainele cusute în ziua de Ignat vor da junghiuri celui care le poartă.