Close sidebar
Close sidebar

Când este Sfântul Ioan Botezătorul în 2022?

În fiecare an, pe 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau pe Sfântul Ion. Această zi de sărbătoare este destinată celui care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan. Iată mai multe tradiţii şi obiceiuri care se respectă pe 7 ianurie de Sfântul Ion!

Alina Raducu,

Când este Sfântul Ioan Botezătorul în 2022?


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sfântul Ion este sărbătorit, anual, a doua zi după Boboteaza, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. 

Sărbătoarea de Sfântul Ion  mai este cunoscută și sub numele de “Sânt Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Ziua de 7 ianuarie, în care este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă, care au început încă de pe 6 decembrie.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul?

Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Sfântul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, cu rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut.

Astfel, prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau.

Ioan Botezătorul era milostiv şi umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, încins cu o curea din piele. Hrana lui erau locustele (un soi de arbore care nu mai există), deşi mulţi au tradus lăcuste, şi miere sălbatică.

El a trăit într-o peşteră, în pustie, până a fost prins de Irod, întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului.

De asemenea, evanghelia mai spune că Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan îl mustra mereu pe Irod pentru traiul său nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Aceasta a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse lui Irod, să ceară capul Botezătorului ca răsplată.

În calendarul ortodox, Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul este prăznuită la 29 august. Este sărbătoarea care încheie anul bisericesc, deoarece pe 1 septembrie începe noul an bisericesc.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezatorul. Cui îi urăm „La mulți ani” pe 7 ianuarie

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Când este Sfântul Ioan Botezătorul în 2022?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Mesaje de Sfântul Ioan 2022. La mulți ani Ion, Ioana, Ionel, Ionela, Nela!

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion, sărbătorit pe 7 ianuarie

Una dintre tradițiile spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se mai crede după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

În tradiția populară se mai spune că, Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o  zi de bucurie, iar  cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul se strânge pomul împodobit de Crăciun și împart dulciurile copiilor sărmani.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

La sate se respectă cu sfințenie sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și oamenii nu muncesc pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și de animalele sălbatice, conform traditii-superstitii.ro. 

Totodată, cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele – de fiarele sălbatice.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Astfel, mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Citeste si: Sărbători legale 2022. Calendarul zilelor libere în noul an

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI