În luna august, creștinii se pregătesc pentru două dintre cele mai importante sărbători creștine: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și ca Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei are rolul de a pregăti credincioșii pentru această mare sărbătoare

Începutul Postului Sfintei Marii în 2024

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august și durează două săptămâni, până pe 14 august.

Lăsata secului, care marchează ultima zi în care se pot consuma produse de origine animală înainte de post, are loc pe 31 iulie. În cazul în care această dată cade miercurea (cum se întâmplă în 2024) sau vinerea, lăsata secului este cu o zi mai devreme, pe 30 iulie.

Acest post este considerat unul strict, interzicând consumul de produse de origine animală, lactate și ouă. Există o singură dezlegare la pește, pe 6 august, când se sărbătorește Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos. Pe lângă restricțiile alimentare, credincioșii sunt îndemnați să evite certurile, dușmănia și să nu se laude cu faptele lor bune.

În timpul Postului Sfintei Marii, credincioșii sunt încurajați să se roage zilnic și să își mențină o atitudine de smerenie și bunătate față de cei din jur. Este o perioadă de introspecție și de apropiere de Dumnezeu, în care se caută purificarea sufletului și mântuirea.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Postul Sfintei Marii în 2024?

Postul Sfintei Marii în 2024?

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Tradiții de Sfânta Maria Mare

Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe 15 august, este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie și este considerată una dintre cele mai importante sărbători religioase. Este o perioadă în care creștinii participă la slujbe și dau de pomană pentru sufletele celor decedați.

Se obișnuiește să se împartă colivă, colaci, struguri și prune. Conform tradiției, în această zi nu este bine să speli, să mergi la câmp, să coși sau să faci alte treburi gospodărești. În schimb, este recomandat să mergi la biserică și să ajuți pe cei nevoiași.

Citește și: Când nu se fac nunți în 2024? Câte zile libere primesc tinerii căsătoriți din partea statului? Lista completă!

Pe 15 august, se cinstește și ziua Marinei, deoarece Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor. În această zi, se spune că nu este bine să aprinzi focul, iar nerespectarea acestei tradiții poate aduce boală. De asemenea, există o superstiție conform căreia, dacă înfloresc trandafirii în această zi, toamna va fi lungă și blândă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si