In articol:
A fost o zi sângeroasă pe frontul războiului dintre Rusia și Ucraina. Bombardamentele Rusiei în zona Zaporojie s-au soldat cu cel puțin 6 morți și zeci de răniți. Mai multe femei au fost scoase in extremis de sub dărâmături.
Citește și: O nouă țară deține arme nucleare. Aliata Rusiei se află la mai puțin 600 de km de România
Armata rusă a revendicat miercuri recucerirea a două localităţi în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina, unde trupele ucrainene ocupă câteva sute de kilometri pătraţi în urma unei ofensive surpriză lansate în august.
"Unităţile grupării Nord, în cadrul operaţiunilor ofensive, au eliberat localităţile Darino şi Pliokovo", a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres.
Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, lansată pe 6 august, cea mai mare ofensivă pe teritoriul Rusiei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a luat Moscova prin surprindere în acea zonă slab apărată şi a fost o lovitură umilitoare pentru Kremlin.
Ucraina a revendicat iniţial ocuparea a peste 1.000 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk, dar Rusia a recuperat în timpul scurs de atunci circa jumătate din teritoriul pierdut, conform Moscovei şi unor surse occidentale.
Citeste si: Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?- wowbiz.ro
Negocierile de pace ar putea începe în această iarnă
Negocierile pentru pace în Ucraina ar putea începe iarna aceasta, a declarat marţi prim-ministrul polonez Donald Tusk, în timp ce Varşovia se pregăteşte să preia în ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.
Tot în ianuarie 2025 este așteptată și instalarea la Casa Albă a noului președinte Donald Trump, care a promis o pace rapidă între Rusia și Ucraina.
Tusk, un aliat fidel al Ucrainei vecine, a anunţat că va discuta marţi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi îl va primi pe preşedintele francez Emmanuel Macron în Polonia, joi.
"Preşedinţia noastră va fi co-responsabilă, între altele, de cum va fi peisajul politic, de cum va fi situaţia poate în timpul negocierilor (de pace), care, aici există încă nişte semne de întrebare, ar putea începe în iarna acestui an", a spus Donald Tusk.
"Astăzi, voi avea ocazia să discut cu preşedintele Volodimir Zelenski", a mai declarat prim-ministrul polonez, anunţând de asemenea vizitele la Varşovia a liderului conservatorilor germani (CDU), Friedrich Merz, ce aspiră la funcţia de cancelar federal şi care este dat favorit în sondaje, şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron.
Scenarii de pace între Rusia și Ucraina
Joi, 12 decembrie, președintele francez Emmanuel Macron va sosi la Varșovia pentru a discuta cu partea poloneză misiunea de menținere a păcii, care ar trebui să protejeze suveranitatea Ucrainei în cazul semnării unui acord cu Rusia.
Franța se oferă în mod activ să trimită o misiune de menținere a păcii în țară, care să se asigure că ocupanții nu încalcă încetarea focului. Proiectul acestei misiuni este dezvoltat de Institutul Francez de Relații Internaționale.
Potrivit Defense Romania, sunt discutate trei modalități de a oferi Ucrainei garanții de securitate:
Citeste si: Electric Castle anunță datele pentru 2025- radioimpuls.ro
Modelul ”german”. Statele Unite ale Americii și Germania se opun propunerii, care prevede intrarea Ucrainei în NATO, în timp ce o parte din teritoriile sale rămân sub ocupație.
Modelul „israelian” este incert, deoarece furnizarea constantă de arme către Ucraina va depinde de starea bugetelor SUA și europene.
Al treilea este modelul „coreean”: o misiune internațională de menținere a păcii care păzește de peste 70 de ani linia de demarcație dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord.
Acesta este al treilea model, cu includerea elementelor din primul și al doilea, pe care s-ar baza garanțiile de securitate pentru Kiev, conform fostului secretar general adjunct al NATO Camille Grand.