Nu se fac nunti:
In toate zilele de post de peste an (in toate zilele de miercuri si vineri din an, in afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti), in zilele praznicelor imparatesti si in ajunul acestora.
In saptamana lasatului sec de carne (19 februarie – 25 februarie)
In Postul Sfintelor Pasti (26 februarie – 16 aprilie)
In Saptamana Luminata (17 aprilie – 23 aprilie)
In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
(12 iunie – 28 iunie)
In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august)
In postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)
In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie)
De asemenea, inainte de nunta, este important ca mirii sa se "pregateasca", scrie Doxologia.ro.
Pregatirea mirilor pentru nunta trebuie sa vizeze prioritar viata duhovniceasca, pentru ca ei nu se vor uni intr-un trup decat numai in masura in care se vor uni, prin impartasire, cu si in Trupul lui Hristos. Aceasta necesita rugaciune si post, cateva zile sau o saptamana inaintea nuntii si pregatirea pentru Sfanta Impartasanie, prin Spovedanie. Ar fi bine ca la aceasta pregatire sa participe si nasii, chiar si parintii, pentru ca „rugaciunile parintilor intaresc temeliile caselor copiilor”.  Astfel pregatiti, mirii vor putea participa la Dumnezeiasca Liturghie, fiind primii care raspund chemarii euharistice: „Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va”, impartasindu-se.
Necesitatea Spovedaniei inainte de Cununie are la baza doua motive majore. In primul rand cel de ordin spiritual, si anume inaintea fiecarui eveniment important din viata ne pregatim spovedindu-ne si impartasindu-ne, aceasta cu atat mai mult cu cat, in vechime, Cununia era legata de Euharistie. Al doilea motiv este practic, dar folosul este tot spiritual, pentru ca la intalnirea pe care preotul o are cu mirii in scaunul spovedaniei va cauta sa le transmita ceea ce nu ar putea sa faca in cuvantul de la Cununie.
Aceasta invitatie nu este numai o marturisire, ci si o convorbire duhovniceasca in care preotul ar avea prilejul sa le vorbeasca despre ce inseamna familia crestina si care este rolul ei.
Astfel Taina Spovedaniei implinita inaintea primirii Tainei Cununiei, capata o functie educativa, avand rolul de a-i apropia si mai mult pe tineri de momentul profund la care vor participa si de intelesurile adanci ale Tainei, facandu-i cu adevarat sa inteleaga maretia incununarii lor in Hristos.
Mirii trebuie sa se spovedeasca, preferabil la acelasi duhovnic, si cu scopul de a lasa in urma trecutul individual, punand astfel bazele unui viitor comun. Aceasta spovedanie trebuie sa fie completa, deoarece este singura ocazie ca lucrurile care ar putea provoca angoase sau sentimente ascunse de vinovatie unul fata de altul sa fie eliminate prin iertarea pe care Dumnezeu o da prin mana preotului duhovnic. Eliberati de un trecut poate impovarator, mirii vor avea deschiderea si libertatea de a se darui vietii de familie cu toata fiinta, punand un inceput nou, pe bazele dragostei depline, cu grija ca erori precedente din nestiinta sau nebagare de seama sa nu se mai repete.
(Pr. Prof. Costel Bulgaru, Sfanta Taina a Cununiei, Ed. Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, Galati, 2011, p. 150)

Nu se fac nunti:

In toate zilele de post de peste an (in toate zilele de miercuri si vineri din an, in afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti), in zilele praznicelor imparatesti si in ajunul acestora.

In saptamana lasatului sec de carne (19 februarie – 25 februarie)

In Postul Sfintelor Pasti (26 februarie – 16 aprilie)

In Saptamana Luminata (17 aprilie – 23 aprilie)

In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (12 iunie – 28 iunie)

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august)

In postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)

In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie)

De asemenea, inainte de nunta, este important ca mirii sa se "pregateasca", scrie Doxologia.roPregatirea mirilor pentru nunta trebuie sa vizeze prioritar viata duhovniceasca, pentru ca ei nu se vor uni intr-un trup decat numai in masura in care se vor uni, prin impartasire, cu si in Trupul lui Hristos.

Aceasta necesita rugaciune si post, cateva zile sau o saptamana inaintea nuntii si pregatirea pentru Sfanta Impartasanie, prin Spovedanie. Ar fi bine ca la aceasta pregatire sa participe si nasii, chiar si parintii, pentru ca „rugaciunile parintilor intaresc temeliile caselor copiilor”.

Astfel pregatiti, mirii vor putea participa la Dumnezeiasca Liturghie, fiind primii care raspund chemarii euharistice: „Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va”, impartasindu-se.Necesitatea Spovedaniei inainte de Cununie are la baza doua motive majore. In primul rand cel de ordin spiritual, si anume inaintea fiecarui eveniment important din viata ne pregatim spovedindu-ne si impartasindu-ne, aceasta cu atat mai mult cu cat, in vechime, Cununia era legata de Euharistie.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Al doilea motiv este practic, dar folosul este tot spiritual, pentru ca la intalnirea pe care preotul o are cu mirii in scaunul spovedaniei va cauta sa le transmita ceea ce nu ar putea sa faca in cuvantul de la Cununie. Aceasta invitatie nu este numai o marturisire, ci si o convorbire duhovniceasca in care preotul ar avea prilejul sa le vorbeasca despre ce inseamna familia crestina si care este rolul ei.

Astfel Taina Spovedaniei implinita inaintea primirii Tainei Cununiei, capata o functie educativa, avand rolul de a-i apropia si mai mult pe tineri de momentul profund la care vor participa si de intelesurile adanci ale Tainei, facandu-i cu adevarat sa inteleaga maretia incununarii lor in Hristos.Mirii trebuie sa se spovedeasca, preferabil la acelasi duhovnic, si cu scopul de a lasa in urma trecutul individual, punand astfel bazele unui viitor comun.

Aceasta spovedanie trebuie sa fie completa, deoarece este singura ocazie ca lucrurile care ar putea provoca angoase sau sentimente ascunse de vinovatie unul fata de altul sa fie eliminate prin iertarea pe care Dumnezeu o da prin mana preotului duhovnic. Eliberati de un trecut poate impovarator, mirii vor avea deschiderea si libertatea de a se darui vietii de familie cu toata fiinta, punand un inceput nou, pe bazele dragostei depline, cu grija ca erori precedente din nestiinta sau nebagare de seama sa nu se mai repete.(Pr. Prof. Costel Bulgaru, Sfanta Taina a Cununiei, Ed. Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, Galati, 2011, p. 150)

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si