Close sidebar
Close sidebar

Când pică anul acesta Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri

Moșii de vară reprezintă o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. De Sâmbăta morților, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire pentru cei care au trecut în neființă. Iată mai multe obiceiuri și tradiții legate de această zi!

Alina Raducu,

Când pică anul acesta Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Când pică anul acesta Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri. Iată când are loc pomenirea morților vara aceasta și ce tradiții trebuie respectate de creștini!

Când pică Moșii de vară 2022? Tradiții și obiceiuri

Potrivit calendarului creștin-ortodox, Moșii de Vară sunt prăznuiți anul acesta, sâmbătă, pe 11 iunie.

Moșii de vară 2022 sunt prăznuiți cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută în popor drept Sărbătoarea Rusaliilor. Astfel, pe 12 și 13 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine tocmai de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.

În trecut, se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au călătorit în lumea celor vii timp de 50 de zile și se întorc în lumea celor adormiți în sâmbăta Rusaliilor.

Citeste si: Ce să mănâncă de Rusalii 2022? Tradiţia de mult uitată

Când pică anul acesta Moșii de vară.

Tradiții și obiceiuri

Citeste si: Rusalii 2022. Se spală în aceste zile de sărbătoare? Ce spun preoții

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile este datul de pomană. Astfel, credincioșii merg la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a participa la parastasul pentru pomenirea celor adormiți. 

În Sâmbătă Morților, nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme este bine să dormi în propria locuinţă.

Tot în această zi, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, spune tradiţia.

Ce se împarte de Moșii de vară 2022?

Una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană  celor nevoiași, pentru cei care au trecut în neființă. Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România.

Citeste si: Câte zile libere sunt de Rusalii 2022? Mulți români au decis să plece în vacanță

Când pică anul acesta Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri

Citeste si: Felicitări de Rusalii 2022: Fie ca Pogorârea Duhului Sfânt să vă aducă pace, iubire şi fericire în familie!

De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Pomana este oferită celor nevoiași. De exemplu, la sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai alescelor nevoiași şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor.

Mai mult, este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi.

Aceste vase trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI