Close sidebar
Close sidebar

Cand sa cumperi incaltaminte pentru nou nascuti?

Momentul in care bebelusul incepe sa mearga este un eveniment in orice familie, iar pregatirea lui incepe inca din primele zile de viata si, poate, cu prima pereche de incaltaminte pe care o cumparam pentru noul nascut. Totusi, cand ar trebui sa cumparam incaltaminte pentru noul nascut si cum ar trebui sa o alegem? Piata este plina de oferte de incaltaminte pentru bebeluşi şi procesul de selectie devine dificil. Haideti sa vedem de ce ar trebui sa tinem cont cand cumparam o pereche de incaltari pentru un nou nascut.

R.B.,


DISTRIBUIE
acest articol

Cand cumparam prima incaltaminte pentru nou nascut

Varsta la care un copil incepe sa mearga variaza de la caz la caz si nu se poate stabili cu exactitate. Multi copii incep sa se ridice si sa isi sustina singuri greutatea la varste fragede- pot avea 8 sau 9 luni- altii abia dupa un an. Oricum ar fi, parintii nu trebuie sa faca greseala sa compare performantele copiilor in ceea ce priveste rapiditatea cu care s-au ridicat si au inceput sa mearga, si nici sa se ingrijoreze inutil. Totusi, daca bebelusul are deja 18 luni si nu s-a ridicat inca singur pe picioruse, ei pot cere opinia unui specialist.

Incaltaminte pentru bebelusi, gen botosei sau ghetute, cumparam, poate, inca din prima zi de viata a copilului, atunci luand in considerare doar criteriile legate de estetica sau confort termic pentru piciorusele copilului. Dupa ce copilul incepe sa mearga, insa, lucrurile se complica, pentru ca va avea nevoie de incaltaminte comoda si adecvata piciorusului sau.

Copilul merge! Are nevoie de incaltaminte sau nu?

Specialistii recomanda sa nu ne grabim sa cumparam incaltaminte nou nascutului care a inceput sa mearga, pentru ca el are nevoie de un exercitiu mai lung de interior, prin casa, pana va capata siguranta pentru mersul pe afara, iar acest lucru poate dura cateva saptamani, timp in care incaltamintea ii va ramana, cu siguranta, mica. Mai mult, se recomanda ca in perioada in care nou nascutul exerseaza mersul in doua picioare prin casa, sa fie lasat descult, pentru ca astfel simte terenul cu piciorusele si isi poate

coordona si echilibra mult mai usor miscarile. Daca l-am incalta, procesul ar fi ingreunat.

Mersul descult permite picioruselor sa se dezvolte firesc si fara limitarile impuse de pantofi sau sosetute stranse pe piciorus, mai ales ca oasele nou nascutului sunt foarte moi si usor modelabile. Chiar daca este masura potrivita, incaltamintea in perioada de incaput cand nou nascutul paseste mai mult pe varfuri, nu este deloc benefica dezvoltarii oaselor picioruselor.

Totusi, daca este frig si nu putem lasa tot timpul copilul descult, vom fi nevoiti sa ii cumparam o pereche de incaltari potrivite. Cel mai bine este sa mergem la un magazin de pantofi unde un vanzator specializat sa ii masoare piciorusul si sa ne recomande perechea potrivita.

Cum alegem masura pentru incaltamintea noului nascut

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Prima pereche de incaltaminte pentru un copil care deja merge este o experienta noua si poate sa nu ii faca prea mare placere. Parintii nu trebuie sa se ingrijoreze daca bebelusul plange cand e incaltat cu o pereche de pantofi care sunt pe lungimea si latimea piciorului sau.

Daca lungime incaltarilor pentru bebelusi incep de la 3, latimile pot fi intre D si H, F si G fiind cele mai comune.

Cand probati incaltamintea pentru un nou nascut asigurati-va ca exista un spatiu de crestere de cel putin 1 cm. Acest spatiu se verifica pipaind degetele bebelusului prin pantofiori.

De asemenea, verificati cu atentie latimea incaltamintei si nu uitati ca, daca este sezonul rece, copilul va purta o soseta mai groasa- tineti cont si de acest lucru.

Pentru a alege masura potrivita pentru incaltamintea unui bebelus, vom face proba cu o sosetuta, groasa sau subtire, in functie de anotimp.

Accesorii si materiale pentru incaltamintea noului nascut

Pentru o pozitie cat mai buna a picioruselor, se recomanda incaltamintea cu sistem de inchidere cu arici sau cu catarama. Talpa trebuie sa fie foarte flexibila, usoara si cu o aderenta buna.

Evitati pantofii din materiale sintetice care nu lasa piciorusul sa respire si care pot provoca infectii fungice si alegeti materiale ca pielea, bumbacul sau panza.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Alte lucruri de care sa tinem cont cand cumparam incaltamintea noului nascut

Pentru a va asigura ca piciorusul sta bine fixat si nu fuge inainte sau inapoi, lucru foarte periculos daca bebelusul paseste pe varfuri(isi poate strivi degetelele de la picioare), copilul va fi lasat sa se plimbe cu noii pantofiori. 

Bebelusii nu pot spune daca se simt bine sau nu cu noua incaltaminte, asa ca parintii trebuie sa verifice periodic care este situatia. Daca bebelusul a facut o basicuta la picioruse, se vor verifica din nou dimensiunile pantofilor- poate piciorusul a crescut si pantofii sunt prea mici.

Pana la varsta de 4 ani, cand cresterea piciorului se diminueaza, se recomanda masurarea periodica a picioruselor, mai exact, o data la sase saptamani- este posibil ca bebelusul sa aiba nevoie foarte des de pantofi noi. Dupa 4 ani putem masura piciorul copilului doar o data la trei luni.

Nu trebuie sa ignoram nici dimensiunea sosetelor- daca bebelusul are nevoie de pantofi mai mari, cu siguranta ca si sosetele trebuie sa fie mai mari.

Cumparati intotdeauna pantofi noi, pentru ca cei deja purtati pot fi deformati, sau turnati pe piciorusele altui copil. In plus, uzura talpii, specifica fiecarui tip de mers, poate crea dificultati noului nascut atunci cand paseste.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI