Când se merge cu Steaua? Una dintre cele mai iubite tradiții de sărbători
Când se merge cu Steaua în 2020? Tradițiile și obiceiurile din preajma sărbătorilor de iarnă sunt atât bucuria copiilor cât și a adulților. An de an, românii și nu numai sărbătoresc Nașterea pruncului Iisus Hristos.
Una dintre cele mai iubite tradiții din preajma sărbătorilor de iarnă este mersul cu Steaua. Copiii adoră să meargă din vecin în vecin pentru a vesti Nașterea Mântuitorului și pentru a strânge un bănuț.
Anumite tradiții din preajma Crăciunului se păstrează doar în mediul rural și foarte puțin în anumite zone din mediul urban. Perioada în care se merge cu Steaua este diferită de la o zonă la alta.
Din moși strămoși se știe că mersul cu Steaua se face din Seara de Ajun până la sfârșitul zilelor de Crăciun. Copiii de pretutindeni umblă cu Steaua pentru a vesti Nașterea lui Iisus Hristos.
În Bucovina, se umblă cu Steaua începând cu Seara de Ajun până în ziua de Sfântul Vasile.
Cei mici și cei mari pornesc la drum cu colinda, cu Steaua, cu Capra sau cu Ursul, amintind de sceneta nașterii Mântuitorului în seara de Ajun. Cetele de colindători sunt formate din fete, flăcăi, dar chiar și bătrâni. Mersul cu Steaua se face în funcție de vârstă, dar și de organizarea cetei de colindători.
Copiii pornesc cu Steaua în seara de Ajun și merg îmbrăcați în costume populare sau în haine care ilustrează personaje biblice care au legătură sau au participat la evenimentul nașterii Pruncului Iisus. Stelarii vor ține în mână o icoană cu Nașterea Domului sau cu Fecioara Maria. Steaua este confecționată din hârtie sau carton, este strălucitoare și are atașată o icoană.