Când se merge cu Steaua în 2022 ? Copiii de la sat, dar și oraș, încă de la perioada Cărciunului până la Bobotează, merg cu Steaua. Acesta este un obicei vechi care se întâlnește la toate popoarele creștine. Obiceiul amintește de steaua care a vestit nașterea lui Iisus și i-a călăuzit pe cei trei magi. 

Cântecele despre stea provin din surse diferite: unele din literatura bizantină ortodoxă, altele din literatura latină medievală a Bisericii Catolice, câteva din literatura de nuanţă Calvină şi, multe din ele, din tradiţiile locale.


Micul cor al “stelarilor”, care intră în casă în zilele Crăcinului, cântă versuri religiose despre naşterea lui Isus: „Steaua sus răsare”; „În oraşul Vitleem”; „Trei crai de la răsărit”.

De obicei, cei care merg cu steaua, sunt cete de copii în vârstă de 7 – 14 ani.

Tradiții și obiceiuri în ajun

Conform tradiției, mersul cu Steaua se face din Seara de Ajun până la sfârșitul zilelor de Crăciun. Copiii de de diferite vârste merg cu Steaua pentru a aduce lumii de veste Nașterea lui Iisus Hristos.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

De exemplu, în Bucovina, se umblă cu Steaua începând cu Seara de Ajun până în ziua de Sfântul Vasile.

În preajma sărbătorilor de iarnă, atât cei mici, cât și cei mari pornesc la drum cu colinda, cu Steaua, cu Capra sau cu Ursul, amintind de sceneta nașterii Mântuitorului în seara de Ajun. Cetele de colindători sunt formate din copii, fete, flăcăi.

În unele zone, mersul cu Steaua se face în funcție de vârstă, dar și de organizarea cetei de colindători.

Copiii pornesc cu Steaua în seara de Ajun și merg îmbrăcați în costume populare sau în haine care ilustrează personaje biblice care au legătură sau au participat la evenimentul nașterii Pruncului Iisus. Stelarii vor ține în mână o icoană cu Nașterea Domului sau cu Fecioara Maria. Steaua este confecționată din hârtie sau carton, este strălucitoare și are atașată o icoană.

Cel mai cunoscut colind de stea

Steaua sus răsare,
Ca o taină mare,
Steaua luminează
Şi adeverează,
Steaua străluceşte
Şi lumii vesteşte
Că astăzi curata,
Preanevinovata
Fecioara Maria,
Naşte pe Messia
In ţara vestită
Bethleem numită.
Magii cum zăriră
Steaua şi porniră
Mergând după rază
Pe Hristos să-l vază.
Şi dacă sosiră,
Îndată-l găsiră,
La Dânsul intrară
Şi se închinară
Cu daruri gătite
Lui Hristos menite,
Luând fiecare,
Bucurie mare.
Care bucurie
Şi la noi să fie
De la tinereţe
Pân’la bătrâneţe.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

Citește și: Colinde de Crăciun care au trecut testul timpului. Ele sunt cântate chiar și în ziua de azi

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si