Postul Nașterii Mântuitorului sau  Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, ține 40 de zile, începând cu data de  14 noiembrie și până la 24 decembrie , inclusiv.

Dacă Lăsatul Secului cade miercurea sau vinerea, postul începe din 14 noiembrie.

Când se merge la naşi de lăsata secului 2022?

De lăsata secului, creștinii petrec alături de persoanele dragi.

De asemenea, pe 14 noiembrie este bine ca finii să meargă la nași cu plocon. Acesta constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.  Finii trebuie să își ceară iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa.

Se servesc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală. 

În unele zone, se spune că   „cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul”  și că  „e rău de bătut piatra peste holde”. Lăsatul Secului reprezinta o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxa. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Se spală de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022?

Masa de Lăsata Secului  trebuie să fie plină cu bucate alese: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Aceasta zi este petrecuta in familie si este mare ospat. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume. Tot in aceasta zi, finii vin la naşi fără a fi chemaţi, cu plocon. Femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes deoarece, dacă face asta, respectiva gospodină va fi lovită de rele şi de boli.

Tradiții de lăsata secului 2022

Una dintre tradițiile de  Lăsata Secului  este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.  

Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului. Așadar, femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.

Citeste si: Sărbătoare 9 noiembrie 2022: Minunile săvârșite de Sfântul Nectarie

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide este întâlnit în Muntenia, acest obicei dă ocazia nurorilor să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.

Tradiția mai spune că vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

Obiceiul gătirii pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă ușoară.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si