Când se pun cauciucurile de iarnă în 2024? Este întrebarea la care mulți șoferi români caută răspunsul pe internet. Răspunsul este foarte simplu și se găsește în Codul rutier.

Cauciurile de iarnă sunt obligatorii atât timp cât carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață, sau polei, după cum arată OG 5/2011, publicată în Monitorul Oficial şi aprobată prin Legea 161/2011.

Când se pun cauciucurile de iarnă

Schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este o obligație legală și o măsură de siguranță esențială pentru toți șoferii în sezonul rece.

Codul rutier nu specifică o dată exactă pentru schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă, însă reglementările impun obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă atunci când drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citeste si: „Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon- wowbiz.ro

Aceasta înseamnă că șoferii trebuie să fie pregătiți să facă schimbarea anvelopelor în funcție de condițiile meteorologice și de starea drumurilor.

RAR precizează că toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl.

mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Ce amendă riscă șoferii pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Perioada optimă pentru a face această schimbare este la începutul toamnei, în funcție de zona geografică și de evoluția condițiilor meteo.

Dacă locuiți în zone montane sau în regiuni unde iarna vine mai devreme, este bine să faceți schimbarea anvelopelor cât mai curând posibil, pentru a evita riscurile și amenzile.

Anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc care rămâne flexibil la temperaturi scăzute, oferind o aderență mai bună pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Acestea au un profil special, cu lamele adânci, care ajută la creșterea tracțiunii și la reducerea riscului de derapaj.

Amenda pentru cauciurile de iarnă nu este neglijabilă. Șoferii care nu își montează anvelopele de iarnă în condițiile prevăzute de lege riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificatul de înmatriculare a vehiculului. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si