In articol:
- Tradiții de Sfântul Andrei care aduc norocul în casele oamenilor
- Ce trebuie să facă tinerele de Sfântul Andrei ca să își viseze alesul?
Anul acesta, sărbătoarea Sfântului Andrei este prăznuită pe data de 30 noiembrie de creștinii ortodocși. Cu ocazia acestei zile importante românii încă păstrează anumite obiceiuri și tradiții din străbuni.
Tradiții de Sfântul Andrei care aduc norocul în casele oamenilor
Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul românilor. De altfel, acesta a fost și martor la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului, dar și martor la suferințele prin care a trecut. Cu o zi înainte de Sfântul Andrei, se spune că strigoii umblă liber, motiv pentru care femeile trebuie să întoarcă oalele și cănile în jos.
În această zi oamenii trebuie să mănânce usturoi, iar dacă strigoii îi pun întrebări ei nu trebuie să le răspundă pentru că astfel nu vor mai putea vorbi niciodată. Șiraguri de usturoi se pot pune peste tot în preajma casei pentru a alunga răul.
[Sursa foto: PixaBay]De asemenea, o tradiție mai prevede punerea grâului la încolțit în miezul nopții. Dacă grâul va crește mare și frumos, atunci persoana care l-a pus va avea un an plin de belșug și bucurii, însă dacă acesta va fi rar și pălit, anul va fi pentru el destul de dificil.
Ce trebuie să facă tinerele de Sfântul Andrei ca să își viseze alesul?
În noaptea de Sf. Andrei, tinerele trebuie să își pună sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că-i ia cineva grâul, se va mărita. Un alt obicei presupune așezarea unui fir de busuioc sub pernă. Primul bărbat pe care fata respectivă îl la visa, acela va fi și norocosul ei soț. Noaptea înainte de culcare ele pot pune sub pernă și un pieptene şi o oglindă, tot pentru a-l visa pe cel ales.
În unele zone ale țării, tinerele trebuie să privească un pahar cu apa neîncepută în care se aruncă o verighetă sfinţită de preot. În mijlocului paharului va apărea chipul ursitului. Tot în seara de Sfântul Andrei, tinerele care vor să se mărite trebuie să prepare o “Turtucă de Andrei“. Pentru aceasta ea trebuie să folosească apă neîncepută, făină și sare. Băiatul care îi va apărea în vis să-i aducă apă pentru a-i potoli setea ar urma să o ceară de soție.
Peste 940.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor. Cele mai întâlnite nume sunt Andrei şi Andreea.