Când se pune grâul la încolțit? Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu. În noaptea de dinaintea Sfântului Andrei, pe 29 noiembrie, se ia o mână de grâu şi se seamănă într-un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă. Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură. 

Ce indică grâul încolțit

Dacă de Anul Nou firele sunt înalte se spune că persoana care a plantat grâul va fi norocoasă şi sănătoasă în noul an.

Pe ce dată este Sf. Andrei 2020. Calendar ortodox pentru luna noiembrie

Sfântul Andrei 2020, ocrotitorul României, este sărbătorit pe 30 noiembrie. Această zi este liberă de la stat pentru toţi românii.

Citeste si: De ce merg finii la nași de lăsatul secului. Care este, de fapt, datina?

Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?
Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?

De Sfântul Andrei este o zi specială pentru români, întrucât Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul nostru. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creștinat poporul român.

Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Citeste si: Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci. Este un mare păcat!

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, în 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican.

Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?
Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei?

De Sf. Andrei 2020 peste 850.000 de români îşi serbează onomastica

Peste 850.000 de români poartă  numele Sfântului Andrei, pe care creștin-ortodocșii îl sărbătoresc, vineri, 30 noiembrie. Sf. Andrei este considerat apostolul românilor, numeroase mănăstiri și biserici luându-l ca ocrotitor. Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă și este zi liberă în România.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si:   Traditii si superstitii de Sfantul Andrei. Afla legenda strigoilor!

În 1995, Sinodul BOR a decis ca ziua Sf. Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul ortodox, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.

În 2001, ziua a devenit sărbătoare națională bisericească. Sfântul Apostol Andrei este și ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, acesta fiind al doilea hram după cel al Înălțării Domnului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si