In articol:
Iată care secretele rețetei de varză murată!
Când se pune varza la murat?
Pentru a avea murături gustoase trebuie ca legumele pe care le pui la murat să fie proaspete, sănătoase si nepătate.
În tradiţia românească se spune că varza se pune la murat de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie ori în preajma acestei zile.
Rețetă de varză murată. Care sunt secretele bunicii?
Pentru o varza murată aromată, pe care să o folosesti atât pentru sarmale, cât și pentru varză călită sau salată, trebuie să respecți câteva reguli esentiale.
Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro
Astfel, verzele se aleg după subțirimea foilor, care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.
Mai apoi varza trebuie spălata și scobita de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare.
Totodată, în unele zone ale Banatului, printre verze se mai pun și foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă. După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce puneti verzele în butoi, se acoperă și se lasă 3 zile fără apă, că să se aşeze.
Citeste si: Zacuscă de vinete la ceaun: Reţetă 100% românească
La final se toarnă apa proaspătă și se pitroceste o data la 3 zile până se acreste, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun. Însă, pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se așază niște teascuri peste care se pune o piatră. Astfel, în funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varză murată astfel ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.