Când se schimbă buletinul: înainte sau după expirare? Mulți fac confuzia
Află când se schimbă buletinul: înainte sau după expirare? Mulți fac confuzia.
Buletinul de identitate este un document esențial pentru fiecare cetățean. Este important să știi când trebuie să-l schimbi pentru a evita eventualele probleme legale.
Așadar când se schimbă buletinul: înainte sau după expirare? Vă oferim răspunsul la această întrebare, precum și informații utile despre perioada de valabilitate și documentele necesare pentru reînnoirea cărții de identitate.
Buletinul de identitate trebuie schimbat înainte de data expirării. Legea prevede că trebuie să te prezinți la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor pentru a solicita un nou buletin cu cel puțin 15 zile înainte de data la care acesta expiră.
Acest termen este stabilit pentru a se asigura că noul document va fi emis și disponibil înainte ca cel vechi să nu mai fie valabil, evitând astfel orice perioadă în care ai putea rămâne fără un act de identitate valabil.
În cazul în care buletinul tău a expirat deja, trebuie să mergi cât mai curând la Evidența Populației pentru a-l schimba pentru a evita sancțiuni sau inconveniente legate de lipsa unui act de identitate valabil.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: VIDEO Documente pentru călătoria alături de copil! Ce acte sunt necesare?
Este important să știi că nu este legal să deții un buletin expirat. Utilizarea unui buletin expirat poate atrage amenzi și alte sancțiuni.
Dacă te afli în situația în care buletinul tău a expirat, este esențial să depui o cerere de reînnoire cât mai rapid pentru a minimiza riscurile legale și pentru a te asigura că ai un act de identitate valabil.
Citește și: VIDEO Cu buletinul la cumpărături! De ce poate vânzătorul solicita actul de identitate al clientului
Pentru a schimba buletinul de identitate, vei avea nevoie de următoarele documente:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate;
- certificatul de naştere;
- certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor;
-certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz;
- extrasul de carte funciară sau documentul cu
care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă; extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
- documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În cazul modificării numelui şi/sau prenumelui titularului, prenumelui părinţilor, a datei ori a locului de naştere, precum şi în situaţia schimbării sexului, se prezintă şi hotărârea judecătorească sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă.