Ziua de Ignat este sărbătorită pe data de 20 decembrie e fiecărui an. Atunci sunt sacrificați porcii pentru ca gospodinele să facă bucate alese de Crăciun. Tăierea porcului este cunoscută în popor, drept ziua de Ignat. Această sărbătoare corespunde în calendarul creștin ortodox cu prăznuirea Sfântului Ignatie Teoforul.

Pe 20 decembrie, de Ignat 2020, românii își sacrifică porcii pentru a avea mese îmbelșugate de sărbători. Obiceiul tăierii porcului este urmat de alte datini și obiceiuri străvechi.

Se zice că toată familia trebuie să participe la această activitate anuală. Gospodinele vor pregăti o serie de preparate care vor fi păstrate și vor fi consumate până aproape de vară și chiar la seceriș.

Ce semnifică tăierea porcului de Ignat?!

Tăierea simbolică a animalului se face prin înjunghiere. Porcul este apoi pârlit, spălat cu mălai și acoperit cu o pătură. În cele mai multe locuri, i se face o crestătură în formă de cruce pentru ca produsele, carnea lui să fie binecuvântate. Cei mici se urcă pe porc pentru a avea noroc și spor tot anul. Gospodarii scot intestinele și măruntaiele, apoi tranșează carnea.

când se taie porcul
Produse și preparate din carne de porc.[Sursa foto: google]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar! Formula care nu dă greș!

Citeste si: Cum va fi vremea de Crăciun 2020 şi Revelion 2021: Vom avea sau nu zăpadă? Anunţ important

Urmează prepararea produselor tradiționale, precum sângerete, lebăr, cârnați, caltaboși etc. În ziua în care se taie porcul se face și ”pomana porcului” cu toți cei care participă, dar și cu vecinii și apropiații.

În zilele noastre, românii nu mai păstrează cu strictețe tradițiile și datinile de Ignat. Adesea, porcul este sacrificat cu câteva săptămâni înainte de Crăciun   pentru ca o parte din preparate să aibă timp să stea la afumătoare și să fie numai bune pentru masa de Crăciun și cea de Anul Nou.
În mediul rural, oamenii încă țin cu strictețe ziua tăierii porcului, adică pe data de 20 decembrie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si