Iată când are loc ignatul în anul 2022!

Ce semnifică tăierea porcului de Ignat?

Tăierea simbolică a animalului se face prin înjunghiere. Porcul este apoi pârlit, spălat cu mălai și acoperit cu o pătură.

În cele mai multe locuri, i se face o crestătură în formă de cruce pentru ca produsele, carnea lui să fie binecuvântate.

Cei mici se urcă pe porc pentru a avea noroc și spor tot anul. Gospodarii scot intestinele și măruntaiele, apoi tranșează carnea.

Urmează prepararea produselor tradiționale, precum sângerete, lebăr, cârnați, caltaboși etc. În ziua în care se taie porcul se face și ”pomana porcului” cu toți cei care participă, dar și cu vecinii și apropiații.

În zilele noastre, românii nu mai păstrează cu strictețe tradițiile și datinile de Ignat. Adesea, porcul este sacrificat cu câteva săptămâni înainte de Crăciun   pentru ca o parte din preparate să aibă timp să stea la afumătoare și să fie numai bune pentru masa de Crăciun și cea de Anul Nou.
În mediul rural, oamenii încă țin cu strictețe ziua tăierii porcului, adică pe data de 20 decembrie.

Când este Ignatul 2022? 

În ziua de 20 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Ignatul.

Potrivit unei legende din popor, în ajunul sărbătorii, porcii se visează cu mărgele roșii la gât. 

În religia creştin-ortodoxă, pe 20 decembrie mai este prăznuit şi Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Acesta a suferit multe chinuri pentru că nu s-a lăsat întors de la credinţa în Hristos şi a fost aruncat leilor, care l-au devorat, oasele lui fiind duse în Antiohia şi venerate ca moaşte. În tradiţia populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută şi sub numele de „Ignatul porcilor”, când mulţi români, mai ales din mediul rural, conform unei vechi tradiţii, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun şi celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion.

Citește și: Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri

Sacrificarea porcului de Crăciun este o dovadă a modului în care o practică păgână a ajuns să se asocieze cu o sărbătoare creştină. 

Obiceiuri de Ignat- se spune că porcii visează că vor fi tăiați

Pentru români, tăierea porcului în gospodăria proprie reprezintă un motiv de bucurie, care semnalează apropierea Crăciunului.

Ignatul este sărbătorit pe 20 decembrie. În tradiția populară se spune că porcii visează cu o seară înainte că vor fi tăiați. Astfel, ei nu mai mănâncă.

Un alt obicei păstrat cu sfințenie în unele sate se referă la activitatea de după tăierea porcului. Bătrânii spun că după ce porcul este tăiat, pârlit și spălat este bine să fie așezată o pătură peste el și un copil să-l încalece.

În acest fel, anul care urmează va fi unul lipsit de boli, plin de bogății, sănătate și prosperitate.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

În regiunea Teleormanului, există o datină veche care spune că pe fruntea copiilor trebuie făcut semnul crucii cu sângele animalului sacrificat de Ignat. Astfel, se crede că aceștia vor fi sănătoși și roșii în obraji în anul ce vine.

Citește și: Bucate alese și muzică, de ignat

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si