Close sidebar
Close sidebar

Când se trece pe sub masă înainte de Paște? Obiceiul din Săptămâna Mare

Când se trece pe sub masă înainte de Paște? A început Săptămâna Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor. Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai importante sărbători ale anului, Paștele, atunci când sărbătorim învierea domnului Iisus Hristos.

Laura Macovei,

Când se trece pe sub masă înainte de Paște? Obiceiul din Săptămâna Mare

[Sursa foto: colaj pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Când se trece pe sub masă înainte de Paște? După  Duminica Floriilor începe Săptămâna Mare.  Credincioșii intră pe 10 aprilie, în ultima săptămână din Postului Paştelui, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

Începând cu seara de Florii, până în Vinerea Mare, în toate bisericile creștin-ortodoxe, preoții săvârşesc Deniile. 

Când se trece pe sub masă înainte de Paște?

Când se trece pe sub masă înainte de Paște? Obiceiul din Săptămâna Mare

[Sursa foto: PixaBay]

Potrivit tradiției, în Vinerea Mare  ortodocșii coboară în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să învie odată cu El.

Coborârea și ridicarea din groapa morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul neînsuflețit a lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf. 

Citește și: Vinerea Mare 2023. Se spală în această zi?

În Vinerea Mare a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos. Pentru toți creștinii, trecerea pe sub masă ce are loc în Vinerea Mare este un moment important, încununând perioada postului și a rugăciunilor.

Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor

Iată ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare!

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Tradiția spune că fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație aparte care are legătură cu Învierea Domnului Iisus Hristos. 

Femeile încep curățenia de Paște. Ele trebuie să aerisească întreaga locuință, pentru a ieși toate relele de peste iarnă.

În prima zi din Săptămâna Mare,  luni, în biserică se citește istoria lui Iosif cel preafrumos patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. 

Marți  se mai numește și Marțea Seacă. Aceasta este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, moment în care Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu.

Marți, creștinii sunt îndrumați către priveghere, adică să fie pregătiți să îl întâmpine pe Iisus.

Citește și: Calendar ortodox 13 aprilie 2023. Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Miercuri  se pomenește Iuda, la denii. Acesta a fost apostolul care i-a trădat pe Iisus Hristos, dar și pe Maria. În unele zone din țară, există obiceiul ca miercuri seara, copiii să meargă cu colindul. La sfârșitul colindului, aceștia primesc ouă roșii pentru a le înroși Joia Mare.

Joi  are loc Denia celor 12 Evanghelii. Sunt amintite patru momente grele și anume: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns pe Apostoli în jurul său și la care s-a instituit Taina Împărtășaniei, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.  

De asemenea, în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouă roșii. Acesta reprezintă sângele lui Iisus Hristos.

Vinerea Neagră  este considerată cea mai tristă zi. Potrivit tradiției, Iisus Hristos a fost adus la judecată, bajtocorit și răstignit. Apoi a fost ucis și îngropat. Pe seară au loc Deniile. În acest moment, credincioșii ocolesc biserica de trei ori. Ei trec apoi pe sub Sfântul Aer, Epitaf. Credicnioșii vin acasă cu lumina Prohodului a punerii Domnului Iisus în mormânt. De asemenea, trebuie să înconjoare casa cu lumânarea aprinsă.

În  Sâmbăta Mare, Iisus Hristos a fost îngropat. Credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În această seară se vor aprinde luminile și are loc slujba Învierii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI