Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Ziua în care este mare păcat să le încondeiezi
Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Urmează zile aglomerate în bucătărie pentru pregătirile pentru masa de Paște 2021. Există însă niște reguli care trebuie respectate. Iată când nu se vopsesc ouăle roșii!
Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Tradițiile sunt foarte importante pentru români și an de an fiecare încearcă să respecte regulile după care se fac pregătirile de Paște 2021. O întrebare importantă este legată de data la care se vopsesc ouăle de Paște.
Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Regula de aur
Conform tradiției, ouăle se vopsesc în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare.
Vinerea Mare este rezervată pentru coptul cozonacilor și prepararea pascăi. Așadar, ouăle se vopsesc joi sau sâmbătă.
Preoții spun însă că nu există o regulă care să spună clar în ce zi se vopsesc ouăle. Cel mai important este să vopsim ouăle de Paşte și să le avem pe masa festivă.
Ce simbolizează ouăle roșii
Oul roșu simbolizează viaţa, fecunditatea. În creştinism, vopsitul ouălor an de an face trimitere la jertfa Mântuitorului de pe Golgota: ”Legenda spune că Maica Domnului, venind la Golgota să-L plângă pe Fiul ei răstignit, a aşezat sub cruce un coşuleţ cu ouă, care s-au înroşit de la sângele lui Iisus. Conform altei istorisiri din tradiţie, pietrele aruncate de evrei asupra Mântuitorului ţintuit pe cruce s-au transformat în ouă roşii”.
Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. ”Ouăle încondeiate sau închistrite, care de care mai frumoase şi mai îngrijit decorate cu detalii atât de fine, conţin simboluri care fac trimitere tot la această perioadă pascală. Diferenţele între ouăle încondeiate şi cele vopsite sunt de ordin tehnic şi practic. Dacă ouăle vopsite se realizează destul de uşor, cele încondeiate capătă valoare deosebită prin truda, migala şi priceperea încondeietoarelor.
De aceea, ouălor încondeiate li se mai spune şi „ouă muncite“ sau „ouă necăjite“. Tot o diferenţă practică se referă la faptul că ouăle încondeiate se realizează acum printr-o tehnică care presupune golirea conţinutului, faţă de cele vopsite, care sunt comestibile, putând fi dăruite celor săraci. Şi cele încondeiate pot fi comestibile, mai ales dacă la pictarea lor se folosesc vopsele naturale, dar ideea golirii conţinutului vine tot dintr-o raţiune practică, din dorinţa de a le asigura păstrarea pe o durată nelimitată.
Dar, în prezent, în special în zona muntoasă a Bucovinei, unde se încondeiază cele mai frumoase ouă, şi amintim ca zone Brodina, Ulma, Izvoarele Sucevei şi Moldoviţa, ouăle încondeiate se golesc de conţinut cu ajutorul unei seringi, fiind transformate apoi în obiecte de artă, apreciate peste tot în lume.
Un astfel de dar făcut în preajma sărbătorilor pascale nu are cum să nu bucure”, spune pr. ic. stavr. Dumitru Gorban, paroh la „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“- Sadău, Brodina, conform doxologia.ro.
Iisus a fost un crin printre spini, iar tu, prin dragostea lui, ai devenit un crin printre crini. Hristos a înviat!
Paşte, mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate. Paşte fericit!
Pentru unii, Paştele e un moment de întregire a familiei, în care îşi doresc pace şi bucurie. Pentru alţii, e o zi în care se distrează ceva mai mult sau scapă de serviciu ori de şcoală. Pentru mine e pur şi simplu o zi minunată, pe care vreau să o împărtăşesc cu voi.