Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Tradițiile sunt foarte importante pentru români și an de an fiecare încearcă să respecte regulile după care se fac pregătirile de Paște 2021. O întrebare importantă este legată de data la care se vopsesc ouăle de Paște.

Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Regula de aur

Conform tradiției, ouăle se vopsesc în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare.

Vinerea Mare este rezervată pentru coptul cozonacilor și prepararea pascăi. Așadar, ouăle se vopsesc joi sau sâmbătă. 

Citeste si: Cât se fierb ouăle. Trucuri pentru a obține ouă de Paște moi, cleioase sau tari

Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Ziua în care este mare păcat să le încondeiezi
Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Ziua în care este mare păcat să le încondeiezi[Sursa foto: PixaBay]

Preoții spun însă că nu există o regulă care să spună clar în ce zi se vopsesc ouăle. Cel mai important este să vopsim ouăle de Paşte și să le avem pe masa festivă.

Ce simbolizează ouăle roșii

Oul roșu simbolizează viaţa, fecunditatea. În creştinism, vopsitul ouălor an de an face trimitere la jertfa Mântuitorului de pe Golgota: ”Legenda spune că Maica Domnului, venind la Golgota să-L plângă pe Fiul ei răstignit, a aşezat sub cruce un coşuleţ cu ouă, care s-au înroşit de la sângele lui Iisus. Conform altei istorisiri din tradiţie, pietrele aruncate de evrei asupra Mântuitorului ţintuit pe cruce s-au transformat în ouă roşii”.

Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Ziua în care este mare păcat să le încondeiezi
Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Ziua în care este mare păcat să le încondeiezi[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Rețetă drob de miel pufos: La ce temperatură trebuie copt? Multă lume nu știe și face o mare greșeală!

Ouăle pot fi și decorate cu desene. Fiecare semn are un simbol:

– linia dreaptă verticală= viaţa

– linia dreaptă orizontală= moartea

– linia dubla dreapta= eternitatea

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

– linia cu dreptunghiuri= gândirea şi cunoaşterea

– linia uşor ondulata= apa, purificarea

– spirala= timpul, eternitatea

– dubla spirală= legătura dintre viaţă şi moarte.

Citeste si: Rugăciune în Vinerea Mare. Cum să te rogi în a cincea zi din Săptămâna Patimilor

De ce încondeiem ouă?

Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. ”Ouăle încondeiate sau închistrite, care de care mai frumoase şi mai îngrijit decorate cu detalii atât de fine, conţin simboluri care fac trimitere tot la această perioadă pascală. Diferenţele între ouăle încondeiate şi cele vopsite sunt de ordin tehnic şi practic. Dacă ouăle vopsite se realizează destul de uşor, cele încondeiate capătă valoare deosebită prin truda, migala şi priceperea încondeietoarelor. De aceea, ouălor încondeiate li se mai spune şi „ouă muncite“ sau „ouă necăjite“. Tot o diferenţă practică se referă la faptul că ouăle încondeiate se realizează acum printr-o tehnică care presupune golirea conţinutului, faţă de cele vopsite, care sunt comestibile, putând fi dăruite celor săraci. Şi cele încondeiate pot fi comestibile, mai ales dacă la pictarea lor se folosesc vopsele naturale, dar ideea golirii conţinutului vine tot dintr-o raţiune practică, din dorinţa de a le asigura păstrarea pe o durată nelimitată.

Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Ziua în care este mare păcat să le încondeiezi
Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Ziua în care este mare păcat să le încondeiezi[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Joia Mare din Postul Paștelui, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi

Dar, în prezent, în special în zona muntoasă a Bucovinei, unde se încondeiază cele mai frumoase ouă, şi amintim ca zone Brodina, Ulma, Izvoarele Sucevei şi Moldoviţa, ouăle încondeiate se golesc de conţinut cu ajutorul unei seringi, fiind transformate apoi în obiecte de artă, apreciate peste tot în lume. Un astfel de dar făcut în preajma sărbătorilor pascale nu are cum să nu bucure”, spune pr. ic. stavr. Dumitru Gorban, paroh la „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“- Sadău, Brodina, conform doxologia.ro.

Citeste si: Rețetă cozonac care se desface fâșii

Felicitări de Paște 2021 de trmis prin SMS

Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să vă aducă cele patru taine divine: încredere, lumină, iubire, speranță. Un Paște Fericit!

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Iisus a fost un crin printre spini, iar tu, prin dragostea lui, ai devenit un crin printre crini. Hristos a înviat!

Paşte, mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate. Paşte fericit!

Pentru unii, Paştele e un moment de întregire a familiei, în care îşi doresc pace şi bucurie. Pentru alţii, e o zi în care se distrează ceva mai mult sau scapă de serviciu ori de şcoală. Pentru mine e pur şi simplu o zi minunată, pe care vreau să o împărtăşesc cu voi.

Paşte fericit!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si