Când trebuie să te uiți pe cer ca să vezi ploaia de meteoriți ”leonidele”
Astronomii așteaptă în această noapte și în următoarele cea mai intensă ploaie de meteoriți din acest an. Aceasta va fi vizibilă din emisfera nordică. Ploaia de meteori „Leonidele”, va avea anul acesta maximul în noaptea de 17 noiembrie, când se speră că se vor putea vedea 10-20 meteori pe oră, deşi Luna Plină va străluci toată noaptea.
Author: Alina Raducu marți 17 noiembrie 2020 , 20:53
Cercetătorii au calculat că „debitul ploii de meteoriți” va fi de circa 10-15 stele căzătoare pe oră. Se vor vedea destul de bine, pentru că strălucirea Lunii este de doar 5% din capacitatea maximă. Cel mai bine se va putea vedea în emisfera nordică a Pământului, de pe continentele nord-american, european și asiatic, dar va fi vizibilă și în emisfera sudică.
Ce sunt „leonidele”?
Leonidele (se numesc așa după Constelația „Leului”) sunt meteoriți formați din resturile lăsate în urmă de cometa Tempel-Tuttle, în cadrul mișcării orbitale în jurul Soarelui, pe care o face în 33 de ani. Acestea intersectează orbita Pământului în fiecare an, în luna noiembrie și se pot suprapune cu „Tauridele”, altă ploaie de meteoriți asociate cometei Encke.
Cum poți vedea „leonidele”?
Nu trebuie să aveți niciun echipament special pentru a putea vedea o ploaie de meteori. Tot ce aveți nevoie este doar un cer senin și multă răbdare.
Ploaia de stele este mai vizibilă după miezul nopții. Așadar, după miezul nopții, îmbrăcați-vă bine, luați și o pătură, întindeți-vă confortabil pe un șezlong în curte, și urmăriți, cât mai bine, în direcția constelației Leului.
Regulus, cea mai strălucitoare stea din constelația Leului, punctează un reper al stelelor cunoscute sub numele de Falce.
Dacă urmăriți toți meteorii Leonizi, aceștia par să radieze din această zonă a cerului.
„Leonidele” sunt active în luna noiembrie, între 6 şi 30 noiembrie. În acestă perioadă se pot observa pe cer, după ora 1, meteori ce vin din constelaţia Leo. Aveți cele mai mari șanse de a observa stelele căzătoare Leonide în următoarele nopți, 16- 17 noiembrie și 17- 18 noiembrie, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.