Close sidebar
Close sidebar

Când trece România la ora de iarnă în 2023? Vom dormi mai mult

Când trece România la ora de iarnă în 2023? Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. De fapt ,"ora de iarnă" este un termen impropriu, pentru că există doar "ora de vară" și "timpul legal" față de care ora de vară face excepție.

Sorin Negru,

Când trece România la ora de iarnă în 2023?

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Când trece România la ora de iarnă în 2023? Ca în fiecare toamnă, schimbarea orei se face în ultimul weekend din luna octombrie.

Mai precis, români vor da ceasurile înapoi cu o oră în noaptea dintre sâmbătă și duminică, 28-29 octombrie. Astfel, ora 04:00 dimineața va deveni ora 03:00.

Citește și: Când se schimbă ora în 2023? România trece la ora de iarnă! În acest weekend din octombrie vom dormi mai puțin

Odată cu modificarea orei, pot apărea stări de oboseală și poate fi declanșată scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.

Simptomele diferă de la o persoană la alta.

Printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Când trece România la ora de iarnă în 2023?

[Sursa foto: Pexels.com]

Ce înseamnă "ora de iarnă" 

Ora de iarnă este considerată ora standard, "ora de vară" fiind aceea care s-a introdus la anumit moment în istorie din motive economice și de confort.

Diferenţa dintre ora oficială a României şi UTC (Universal Time Coordinated) este de două ore în perioada orei de iarnă şi de trei ore în perioada orei de vară.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie).

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Au urmat britanicii ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai – 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denmarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania.

Pe 19 martie 1918 s-a introdus si in Statele Unite dar a fost folosita doar pana in 1919. Din cauza opozitiei fermierilor s-a renuntat la ora de vara.

In acest moment 70 de tari au introdus ora de vara, potrivit Astro-Urseanu.ro.

In tara noastra ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie pana in prima duminica a lui octombrie.

Ce efecte are trecerea la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă poate afecta organismul, ne atrag atenția specialiștiii.

Experții susțin că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

Iată câteva sfaturi pentru a vă adapta mai rapid la această schimbare:

- Mai întâi, faptul că zilele sunt din ce în ce mai scurte ne afectează ritmul somn-veghe. Astfel că, mulți oameni au dificultăți cu trecerea la ora de iarnă se simt apatici, au dificultăți în a adormi și nu se concentrează. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

- Pentru a trece mai ușor de noua schimbare a fusului orar, trebuie sa reduci consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. 

- Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine și somnul, ideal ar fisă vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic.  

- Totodată, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn, spre exemplu o baie, citit sau meditație și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte. 

Organismul are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se adapta la schimbări, iar pentru unele persoane sunt suficiente patru zile, pentru altele sunt necesare până la două săptămâni.

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI