Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizeaza cetatenii romani care calatoresc in Portugalia privind codul rosu de canicula pentru centrul acestui stat si cel portocaliu pentru restul tarii si recomanda ocolirea zonelor cu incendii de vegetatie din regiunea Leiria. Portugalia se confrunta in prezent cu cele mai grave incendii de vegetatie din istoria recenta, soldate cu 62 de morti. Lusitanii au decretat doliu national de trei zile in urma acestei tragedii. in acest moment, in Lisabona temperatura maxima este de 31 de grade, cu 5 grade peste temperatura maxima normala la ei pentru aceasta perioada a anului: 24 de grade Celsius.

Caldura naucitoare la care asistam este efectul, spun specialistii, modificarilor climatice determinate de actiunea umana, respectiv industrializarea. Bioxul de carbon emis in cantitati mari in atmosfera de fabrici creeaza asa numitul ”efect de sera”, care incalzeste atmosfera si da peste cap clima. Iar faptul ca SUA tocmai au refuzat sa semneze un protocol de diminuare a activitatilor industriale producatoare de bioxid de carbon, va accentua criza climatica actuala.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Datorita incalzirii globale, in sistemul climatic avem o cantitate din ce in ce mai mare de energie transferata intre componentele sistemului mult mai intens. Avem astfel o crestere a frecventei manifestarilor extreme de vreme. Contrastul termic este mult mai mare in ultimul timp. Trecerile se fac mai frecvent de la perioade cu vreme mult mai calda decat in mod obisnuit la cele cu temperaturi normale, astfel ca, per total, avem o tendinta spre incalzire”, ne-a spus Roxana Bojariu, climatologul Administratiei de Meteorologie.

Exista si alte puncte de vedere, care ne imbarbateaza si ne spun ca asistam la o modificare climatica ciclica, adica este naturala si au mai trecut prin ea si alte generatii de oameni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si