Elveția, Olanda, Belgia, Luxemburg, Canada și Columbia sunt printre țările care permit sinuciderea asistată, fiecare țară având însă reguli diferite pentru această practică neortodoxă.

Citește și: Și-a aruncat copiii pe geam, după care și-a pus capăt zilelor! Bărbatul ar fi clacat după o ceartă cu soția

Diferența dintre sinuciderea asistată și eutanasiere este că ultimul gest îi aparține persoanei care vrea să moară, pe când la eutanasiere o altă persoană efectuează gestul fatal.  

În Elveția, este folosit pentobarbitalul de sodiu lichid pentru persoanele care doresc să se sinucidă asistat medical, însă "capsulele morții" apărute în acest an promit o moarte liniștită fără a fi nevoie de folosirea unor substanțe controlate.

Ce este "sarcofagul" care promite moartea fără durere 

Aparatul "Sarco", prescurtare de la sarcofag, ar permite pacientului din interiorul acestuia să apese un buton și să moară "în câteva secunde”, potrivit companiei din spatele lui, Exit Switzerland.

Aparatele „Sarco” au fost proiectate în Olanda de dr. Philip Nitschke pentru a fi folosite în sinuciderea asistată și au primit autorizațiile legale și în Elveția.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei- wowbiz.ro

Acum, aceste "capsule ale morții” au fost interzise de procurori din Elveția, cu doar câteva săptămâni înainte de a fi lansate în clinicile de eutanasie din toată țara, potrivit Daily Mail.

Carcasa- care arată ca un artefact dintr-un film SF și a fost descrisă drept „Tesla a eutanasiei”- se umple cu azot pentru a-l adormi pe ocupant și a-l face inconștient înainte de a muri. 

Sarcofagul inventat de Philip Nitschke promite moartea în câteva secunde

Sarcofagul inventat de Philip Nitschke promite moartea în câteva secunde

[Sursa foto: Swiss Info]

De ce sunt interzise aparatele Sarco în Elveția

Procurorii din cantonul Schaffhausen din Elveția au avertizat că orice persoană care ajută pe cineva să folosească aparatul Sarco se poate confrunta cu până la 5 ani de închisoare, potrivit rapoartelor din presa elvețiană.

Procurorul Peter Sticher a avertizat cu privire la „consecințele grave” pentru Nitschke în cazul în care continuă „încurajarea și contribuția la sinucidere din motive egoiste”.

Într-o scrisoare obținută de presa elvețiană, Sticher a spus: "Nu există informații sigure despre metoda de ucidere. [Este] complet neclar cine deține controlul asupra procesului mecanic în timpul procesului de eutanasiere”.

Elveția nu are legi care să interzică sinuciderea asistată, fiind ilegal doar să ajuți la sinuciderea altcuiva "din motive egoiste".

Cele mai recente date privind sinuciderea asistată în Elveția au indicat o creștere de peste 250% într-un interval de cinci ani.

Sinuciderile asistate au crescut semnificativ față de anul 2000 sau 2009, iar în 94% din cazuri, persoanele care optau pentru sinucidere asistată aveau peste 55 de ani, în majoritatea cazurilor fiind pacienți cu boli în stadiu terminal.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si