Caracatițele pot fi subiectul coșmarurilor multor marinari, dar noi cercetări ale biologilor au adăugat dovezi tot mai consistente faptului că cefalopodele pot avea la rândul lor coșmaruri în timp ce dorm.

Caracatițele visează la fel ca vertebratele

Se crede că caracatițele experimentează două etape diferite de somn: „somnul liniștit” și „somnul activ”, acesta din urmă implicând contracții ale părților corpului și modificări rapide ale texturii și modelului pielii.

La fel cum oamenii își mișcă rapid globii oculari în timpul somnului profund (starea REM- Rapid Eyes Movement), caracatițele își schimbă coloritul pielii în timp ce visează.

Citește și: VIDEO- Pericole ascunse în Marea Neagră: Salmonella, E.coli și precauții în zonele afectate/ Monitorizare riguroasă în România

Cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie Okinawa (OIST) din Japonia (vezi aici) au spus că stadiul de somn activ la caracatițe prezintă asemănări strânse cu somnul REM observat la vertebrate, inclusiv la oameni- o fază de somn asociată cu visarea.

De ce se schimbă culoarea pielii caracatițelor în somn

Profesorul Sam Reiter, autorul principal al cercetării, a declarat că rezultatele echipei au fost în concordanță cu ideea viselor la caracatițe, dar nu au demonstrat efectiv că aceste ființe marine visează.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Putem asocia anumite modele de piele din timpul stării de veghe cu anumite situații din viața caracatițelor: vânătoarea, relații sociale, amenințări, camuflaj la diferite tipuri de medii. Vedem acum că aceste modele reapar în timpul somnului activ”, a spus omul de știință.

„Așadar, dacă ne uităm la ce se întâmplă în timpul somnului- și repet că aceasta este o posibilitate pe care nu o dovedim în acest studiu- schimbările de pattern seamăna cu o plimbare pseudo-aleatorie peste diferite tipuri de experiențe din starea de veghe”, a completat biologul marin.

Caracatițele exersează camuflajul în somn

Cu toate acestea, Reiter a remarcat că există și alte explicații posibile, de exemplu caracatițele ar putea să își rafineze modelele de camuflaj în timp ce dorm.

În studiul publicat în revista Nature, echipa de savanți a detaliat modul în care au studiat 29 de caracatițe din specia nocturnă Octopus laqueus, dezvăluind cum în timpul zilei creaturile și-au închis ochii și au adoptat o postură de odihnă asociată cu somnul.

La fiecare 60 de minute, animalele au suferit schimbări rapide de culoarea pielii care dureaza aproximativ un minut, împreuna cu modificari ale ritmului respirator, precum și mișcări ale corpului și ochilor.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Când biologii au făcut zgomot și au urmărit cum au răspuns animalele, ei au descoperit că caracatițele au prezentat reacții diferite, în funcție de faptul că erau treze, în stadiul de somn liniștit sau în stadiul de somn activ.

Cercetătorii au spus că descoperirile lor au confirmat că, într-adevăr, caracatițele dormeau în timpul stadiului activ.

Sursa: The Guardian


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si