Close sidebar
Close sidebar

Caracatițele visează la fel ca oamenii - ce au descoperit biologii din Japonia | VIDEO

Oamenii de știință au descoperit recent că unele cefalopode, cum sunt caracatițele, au stadii similare somnului profund cu vise (REM), somn caracteristic vertebratelor, inclusiv oamenilor.

Sorin Negru,

Cercetătorii japonezi au descoperit somnul activ la caracatițe

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Caracatițele pot fi subiectul coșmarurilor multor marinari, dar noi cercetări ale biologilor au adăugat dovezi tot mai consistente faptului că cefalopodele pot avea la rândul lor coșmaruri în timp ce dorm.

Caracatițele visează la fel ca vertebratele

Se crede că caracatițele experimentează două etape diferite de somn: „somnul liniștit” și „somnul activ”, acesta din urmă implicând contracții ale părților corpului și modificări rapide ale texturii și modelului pielii.

La fel cum oamenii își mișcă rapid globii oculari în timpul somnului profund (starea REM- Rapid Eyes Movement), caracatițele își schimbă coloritul pielii în timp ce visează.

Citește și: VIDEO- Pericole ascunse în Marea Neagră: Salmonella, E.coli și precauții în zonele afectate/ Monitorizare riguroasă în România

Cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie Okinawa (OIST) din Japonia (vezi aici) au spus că stadiul de somn activ la caracatițe prezintă asemănări strânse cu somnul REM observat la vertebrate, inclusiv la oameni- o fază de somn asociată cu visarea.

De ce se schimbă culoarea pielii caracatițelor în somn

Profesorul Sam Reiter, autorul principal al cercetării, a declarat că rezultatele echipei au fost în concordanță cu ideea viselor la caracatițe, dar nu au demonstrat efectiv că aceste ființe marine visează.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Putem asocia anumite modele de piele din timpul stării de veghe cu anumite situații din viața caracatițelor: vânătoarea, relații sociale, amenințări, camuflaj la diferite tipuri de medii. Vedem acum că aceste modele reapar în timpul somnului activ”, a spus omul de știință.

„Așadar, dacă ne uităm la ce se întâmplă în timpul somnului- și repet că aceasta este o posibilitate pe care nu o dovedim în acest studiu- schimbările de pattern seamăna cu o plimbare pseudo-aleatorie peste diferite tipuri de experiențe din starea de veghe”, a completat biologul marin.

Caracatițele exersează camuflajul în somn

Cu toate acestea, Reiter a remarcat că există și alte explicații posibile, de exemplu caracatițele ar putea să își rafineze modelele de camuflaj în timp ce dorm.

În studiul publicat în revista Nature, echipa de savanți a detaliat modul în care au studiat 29 de caracatițe din specia nocturnă Octopus laqueus, dezvăluind cum în timpul zilei creaturile și-au închis ochii și au adoptat o postură de odihnă asociată cu somnul.

La fiecare 60 de minute, animalele au suferit schimbări rapide de culoarea pielii care dureaza aproximativ un minut, împreuna cu modificari ale ritmului respirator, precum și mișcări ale corpului și ochilor.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Când biologii au făcut zgomot și au urmărit cum au răspuns animalele, ei au descoperit că caracatițele au prezentat reacții diferite, în funcție de faptul că erau treze, în stadiul de somn liniștit sau în stadiul de somn activ.

Cercetătorii au spus că descoperirile lor au confirmat că, într-adevăr, caracatițele dormeau în timpul stadiului activ.

Sursa: The Guardian

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI