Close sidebar
Close sidebar

Carduri energie 2023. Ce sume primesc românii de la stat în septembrie 2023?

Carduri energie 2023. Adrian Câciu, Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat, marți dimineață, când vor intra banii pe cardurile de energie pentru românii cu venituri mici.

Sorin Negru,

Carduri energie 2023. Când intră banii de la stat în septembrie 2023


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Carduri energie 2023. Când intră banii de la stat în septembrie 2023

Carduri energie 2023. În cursul lunii septembrie 2023 românii cu venituri mici primesc 700 de lei de la stat pe cardurile de energie.

Carduri energie 2023. Un număr de aproximativ 4,1 milioane de persoane urmează să primească acești bani în vederea achitării facturilor la energie sau căldură.

Citește și: Ce schimbări intră în vigoare la 1 septembrie 2023, cu impact în buzunarul românilor

Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat, marți dimineață, că românii vor primi banii pe cardurile de energie pe data de 15 septembrie.

”Pe 15 septembrie încărcăm voucherele de energie cu tranșa a doua, în valoare de 700 de lei. Din prima tranșă a fost cheltuit aproape 1 miliard, iar restul banilor au rămas pe carduri și pot fi folosiți în continuare”, a declarat Adrian Câciu.

Carduri energie 2023. Ce sume primesc românii de la stat în septembrie 2023

Banii care urmează să intre pe cardurile de energie în 15 septembrie 2023 reprezintă a două tranșă de 700 de lei din acest an. Cu acești bani pot fi plătite facturi emise până în data de 27 decemnrie 2023.

Persoanele cu venituri mici au mai primit o dată, în luna februarie a acestui an, o primă parte din suma de 1.400

de lei.

Ajutorul pentru plata energiei se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

La nivel național au fost emise și distribuite peste 2 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri.

Numărul total al beneficiarilor din programul cardurilor pentru energie depășește 4 milioane de români, care locuiesc în aproximativ 2,8 milioane de gospodării eligibile.

Ghidul oficial pentru folosirea cardului de energie

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat și un Ghid cu situații speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii.  Detalii aici.

Cardurile pot fi folosite pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. 

Ce documente trebuie să prezinte beneficiarul pentru plata facturilor la energie? Trebuie aduse în original?

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Documentele obligatorii necesare pentru efectuarea de plăți prin mandat poștal sunt următoarele:

– cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal, în original;

– actul de identitate al beneficiarului de sprijin, în original;

– documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari.

În situația documentelor justificative, certificatul de validare a datoriei trebuie prezentat în original, iar facturile la energie pot fi aduse în original sau pot fi prezentate, pe telefon, în format electronic.

În cazul reprezentantului legal/împuternicitului convențional se va prezenta și împuternicirea în original, actul de identitate al celui împuternicit în original, actul de identitate al beneficiarului de sprijin în original, certificatul de naștere al minorului (în cazul în care beneficiarul este minor).

Cardul de energie

Titularul cardului de energie locuiește în chirie la o adresă care nu este aceeași cu adresa care este înscrisă în cardul de energie și care este adresa de domiciliu din cartea de identitate. Factura de energie este emisă pentru locul de consum unde locuiește titularul, dar unde nu și-a stabilit reședința. Cum procedăm?

Beneficiarul de sprijin trebuie să își soluționeze situația locativă, prin stabilirea reședinței conform situației de fapt. Ulterior stabilirii reședinței la adresa unde locuiește efectiv cu chirie, vor fi realizate verificările privind îndeplinirea condițiilor de eligibilitate la noul loc de consum. În funcție de rezultatele verificărilor se va emite card pentru noul loc de consum, dar plățile pot fi realizate începând cu tranșa a 2-a.

Ce se întâmplă în situația în care am primit două carduri de energie pentru același loc de consum?

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În această situație, care poate apărea în mod excepțional, vă rugăm să vă adresați de urgență serviciului de  Call Center al Poștei Române, care va realiza verificările necesare și pe baza informațiilor rezultate va anula unul dintre carduri. 

Titularul are domiciliul înscris pe cardul de energie care este același cu domiciliul înscris pe factura de energie. Factura este emisă pe un nume diferit, dar locul de consum este același. Cum procedăm?

Se va efectua plata prin servicii de mandat poștal pe baza documentelor obișnuite întrucât locul de consum înscris pe card este același cu locul de consum înscris pe factura de energie.

Cum pot deconta facturile pentru cumpărarea lemnelor de foc pe care le-am achitat în numerar?

Facturile pentru lemne de foc care au fost cumpărate începând cu luna august 2022 pot fi decontate în numerar de la poștași sau de la oficiile poștale pe baza documentelor doveditoare, respectiv factură și chitanță/ordin de plată pentru achitarea acestora/etc. Documentele justificative care însoțesc factura/documentul de plată sunt cardul de energie și actul de identitate în original.

Dacă facturile/documentele de plată nu mai există se acceptă duplicat după acestea. Duplicatul facturii de energie și a documentelor de plată se eliberează de către furnizorul de material lemnos.

Care este valabilitatea cardului de energie? Cât timp pot efectua plăți cu cardul de energie?

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

  1. Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  2. Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023

GHIDUL complet al folosirii cardului de energie poate fi consultat aici.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI