Echinocțiul de primăvară 2022. Când are loc și ce reprezintă fenomenul astronomic. Iată care sunt diferențele dintre primăvara astronomică și cea calendaristică.

Pe 20 martie 2022 începe primăvara astronomică

În anul 2022 echinocțiul de primăvară se sărbătorește la data de 20 martie, în aceeași zi în care a avut loc și anul trecut. Totuși, ora la care are loc evenimentul este diferită, astfel: în 2021 echinocțiul s-a întâmplat la ora 11:37, iar în 2022 acest lucru va avea loc la ora 17:33.

Citeste si: Echinocţiu de primăvară 2022: Când are loc acest eveniment?

La momentul echinocțiului de primăvăra, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Care este diferența dintre primăvara astronomică și cea calendaristică

Echinocțiul de primăvară nu se referă la momentul în care începe anotimpul propriu-zis, ci la cel în care are loc prima zi a primăverii astronomice. Data la care se întâmplă acest eveniment diferă de la un an la altul din cauza faptului că anul calendaristic nu este egal cu anul topic. Primăvara astronomică în acest an este pe data de 20 martie.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Citeste si: Echinocțiul de primăvară. Când se schimbă ora

Primăvara astronomică nu începe la data de 1 martie. Această dată reprezintă primăvara calendaristică, așa cum suntem cu toții obișnuiți.  

Întâia zi de martie marchează debutul primăverii calendaristice. La romani, martie era prima lună a calendarului, fiindu-i dedicată lui Mars, zeul războiului.

În tradiţia populară, este ziua Evdochiei, o femeie-martir, numită și Dochia, o sărbătoare care precede timpurile creștine. Legendele spun că aceasta era capricioasă, de aceea primele zile din martie ne pot surprinde în ceea ce priveşte vremea.

Citeste si: VIDEO- Ger în luna martie. Cât mai ține frigul

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Un bărbat din Suceava și-a desenat propria trecere de pietoni pentru a ajunge mai repede la cârciumă: ”Aicea îmi place mie să beau”- radioimpuls.ro

Din străbuni, există obiceiul dăruirii, la început de primavară, a unor mici obiecte artizanale cu rol protector. Un şnur alb-roșu era legat de o monedă de aur sau argint şi dăruit de părinţi copiilor, pentru a fi sănătoşi tot anul. În luna martie, încep aratul și semănatul, se curăță livezile și grădinile şi se scot stupii de la iernat.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si