In articol:
Pare ireal, însă este adevărat! În România, într-o localitate din județul Buzău se oferă case drept pomană la 40 de zile distanţă de momentul în care un om trece hotarul dintre viaţă şi moarte.
Ce presupune tradiția păstrată din străbuni?
Mai exact, acest lucru face parte dintr-o tradiție vechi, care încă se mai respectă și în zilele noastre. Chiar sâmbătă, cu ocazia pomenirii celor 40 de ostaşi care au fost torturaţi în Sevastia Armeniei, ”Moşii de iarnă", locuitorii comunei Bisoca au oferit case locuitorii comunei Bisoca. Și asta nu este tot, deoarece căratul apei pentru suflet reprezintă preambulul obiceiului popular. Așadar, familia decedatului trebuie să care timp de 40 de zile apă și să o ofere de pomană cuiva, împreună cu un colac.
„După cele 40 de zile se dă o căsuţă de pomană. Pentru bunicii soţiei, s-au hotărât unchii, naşii de ne-au dat casa lor veche cu totul. Am primit şi terenul aferent. Pentru pomana fratelui meu, am pornit în ideea de a-i face o căsuţă asemănătoare unei bucătării de vară, cum spunem noi aici, o încăpere de 3×4 din scândură, cu acoperiş, uşi, ferestre şi înăuntru dotată cu pat, sobă, veselă.
Citește și: Patronii stației GPL de la Crevedia, primul interviu de la tragedie! Șase persoane au murit în acel infern
Cort oferit drept pomană
Mulți oferă în locul casei și corturi din pânză, complet utilate. Nu în ultimul rând ar trebuie să se țină cont și cui sunt oferite aceste bunuri. Dacă este femeie să se ofere tot la o femeie, iar dacă este bărbat, tot la un bărbat.
”Pentru tatăl meu care a murit acum 7 ani, am făcut casă din schelet cu lemn echipată la rândul ei cu tot ce este nevoie. Totodată, eu am primit de-a lungul vieţii mai multe case, una de la bunici, mai am una de la un prieten, mi-a dat-o familia sa, o căsuţă din scândură, o folosesc ca bucătărie de vară şi am mai primit un cort", a mai povestit bărbatul.
Citește și: Atac în timpul slujbei, în Buzău! Un dascăl a fost înjunghiat de un individ cu probleme psihice
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Comuna Bisoca face parte din Geoparcul "Ţinutul Buzăului", care a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022