Close sidebar
Close sidebar

Care este secretul balenelor rezistente la cancer. Oamenii de știință, descoperire istorică pentru om

Cancerul, boala intratabilă care a speriat omenirea în ultimele secole, ar putea fi tratat în viitorul apropiat dacă oamenii de știință vor înțelege mecanismul care le protejează pe balenele arctice

Sorin Negru,

Cum evită cancerul balenele și elefanții

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Balenele arctice care evită să se îmbolnăvească de cancer posedă un mecanism foarte specializat pentru a-și proteja ADN-ul, potrivit unui nou studiu care ar putea duce la modalități mai bune de a crește longevitatea la oameni.

Citește și: Țara în care nu există țănțari. Oamenii se bucură de lipsa acestor insecte

Cercetătorii, inclusiv cei de la Universitatea din Rochester din New York, au descoperit că balenele arctice, care pot trăi peste două secole, au o capacitate excepțională de a-și repara ADN-ul deteriorat într-un proces care le încetinește îmbătrânirea.

Cum evită cancerul balenele și elefanții

În timp ce studiile anterioare au identificat diverse mecanisme biologice pentru a evita cancerul la elefanți, noul proces biologic găsit la balene este unic, potrivit oamenilor de știință.

Citește și: Produse cu substanță cancerigenă, retrase de pe piață

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

„Prin studierea unui mamifer capabil să-și mențină sănătatea și să evite moartea din cauza cancerului timp de peste două secole, ni se oferă o privire unică în spatele cortinei asupra unui experiment evolutiv global. Balenele au testat de-a lungul evoluției lor mai multe mecanisme care stopează cancerul și îmbătrânirea decât ar putea spera oamenii să abordeze vreodată”, au scris oamenii de știință în studiul citat de The Independent.

Ce este Paradoxul lui Peto

Balena, care este unul dintre cele mai mari animale de pe Pământ, crește până la peste 80 de tone și, în ciuda numărului său foarte mare de celule, nu este predispusă la cancer- prezentând un exemplu de ciudățenie pe care oamenii de știință o numesc Paradoxul lui Peto.

Conform acestui paradox, chiar dacă animalele mari și longevive precum elefanții și balenele arctice au un număr mare de celule în comparație cu oamenii, ele nu experimentează o creștere proporțională a incidenței cancerului.

Citește și: Un grup de prieteni, salvați din mijlocul oceanului după ce o balenă ucigașă le-a scufundat barca

În noul studiu, cercetătorii au descoperit că balenele posedă mecanisme biologice care repară rupturile din firele lor de ADN cu „eficiență și precizie unică” în comparație cu alte mamifere.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, niveluri ridicate ale două proteine- CIRBP și RPA2- la balenele bowhead, despre care se știe că măresc eficiența reparării ADN-ului și în celulele umane.

„Prezentăm, de asemenea, dovezi că două proteine, RPA2 și CIRBP, sunt predominante în capul arcului în comparație cu alte mamifere și contribuie la repararea mai eficientă și mai precisă a ruperii lanțului ADN”, au scris cercetătorii în studiu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI