Astfel, epilepsia este o afecțiune neurologică ce se manifestă prin apariția cronică a acestor crize. Prezența a mai mult de două astfel de crize la o persoană, la un interval de 24 de ore între ele, reprezintă un semnal de alarmă ce trebuie să îndrepte imediat bolnavul sau persoanele din jurul acestuia către ajutor de specialitate.
În epilepsie, cauzele exacte nu se cunosc încă, în pofida tuturor cercetărilor realizate de-a lungul timpului.
Responsabile de binecunoscutele crize sunt însă descărcările electrice anormale ce apar la nivelului creierului, iar acest lucru este dovedit științific.
Care sunt cauzele epilepsiei?
Așa cum am spus anterior, cercetătorii nu au reușit să descopere cauzele exacte care conduc la apariția acestei tulburări neurologice. Cu toate acestea, în funcție de tipul epilepsiei pot fi definiți câțiva factori declanșatori:
- epilepsia idiopatică:
cauzată de factori genetici, cum ar fi moștenirea genetică;
- epilepsia secundară: apare ca urmare a anumitor afecțiuni cerebrale, cum ar fi AVC-ul, traumatismele cranio-cerebrale, infecțiile cerebrale etc.
Este important de știut faptul că există o serie de factori de risc, care pot crește șansele de manifestare a acestei tulburări. Dintre aceștia, cei mai comuni sunt:
- accidentele vasculare cerebrale;
- accidentele de la nivelul craniului;
- programul haotic de odihnă;
- istoricul familial;
- statul timp îndelungat în fața ecranului (TV sau calculator);
- fumatul și consumul de alcool;
- vârsta (cei mai expuși fiind copiii și seniorii).
Cum se manifestă epilepsia?
Pentru a putea ajuta persoanele bolnave, este necesar să cunoaștem simptomele unei crize de epilepsie. Aceasta este cea mai frecventă manifestare clinică a afecțiunii și durează, de regulă, de la câteva secunde, la 1-2 minute. Depășirea acestui interval ar trebui să reprezinte pentru cei din jurul persoanei afectate un semnal de alarmă și să-i facă să apeleze de urgență la serviciul de ambulanță.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
În ceea ce privește simptomele unei astfel de crize epileptice, acestea variază în funcție de aria cerebrală afectată. Cea mai comună manifestare se prezintă sub forma convulsiilor, ce determină apariția unor stări temporare de confuzie, mișcări necontrolate ale membrelor, pierderea conștiinței și semne psihice de teamă și anxietate.
Medicii clasifică tipul crizelor de epilepsie în funcție de manifestări și simptome. Astfel, se disting trei tipuri:
generalizate – care se exprimă prin mușcarea limbii, pierderea conștiinței și, uneori, pierderi de urină; parțiale – exprimate prin apariția convulsiilor sau furnicăturilor la nivelul unei jumătăți de corp, devieri ale capului sau ale ochilor într-o parte, blocaj verbal și, în anumite cazuri, halucinații; de tipul absențelor – acestea se manifestă prin pierderea temporară a conștiinței, fără apariția convulsiilor.
Cum se poate diagnostica epilepsia?
În vederea tratării tulburărilor epileptice trebuie pus un diagnostic clar, de către medicii specialiști neurologi. Pentru acesta se impune, pe lângă tabloul clinic, o serie de investigații paraclinice:
- EEC (electroencefalografia), ce evaluează activitatea electrică a creierului;
- examen CT, pentru a confirma sau exclude apariția epilepsiei din cauze secundare;
- teste biochimice, în situații particulare.
Important de știut: întotdeauna diagnosticul trebuie pus de către medicul neurolog!
Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro
Citeste si: Cât de implicat este George Burcea în creșterea fetițelor sale? Actorul a uimit pe toată lumea cu aceste imagini- VIDEO- radioimpuls.ro
Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro
Cum se tratează epilepsia în cadrul spitalului privat de recuperare Polaris Medical?
Fiind o afecțiune cronică, epilepsia are nevoie de un tratament adecvat, destul de complex. În cadrul spitalului privat de recuperare medicală Polaris Medical acesta cuprinde:
- Măsuri terapeutice nemedicamentoase: evitarea consumului de alimente neuroexcitante (cafea, alcool, droguri, energizante), respectarea programului de somn, evitarea expunerii pentru perioade prea mari de timp în fața televizorului sau a calculatorului;
- Măsuri terapeutice medicamentoase: administrarea, conform unui plan foarte bine stabilit de către medicul neurolog supervizor, a unor medicamente antiepileptice (de exemplu acid valproic, Levetiracetam, Carbamazepina).
De regulă, epilepsia se tratează cu ajutorul celor două măsuri menționate mai sus, însă există și cazuri în care este nevoie de mai mult. Astfel, în situația pacienților farmaco-rezistenți (cei ce nu răspund la medicație), este indicat tratamentul chirurgical.
La Polaris Medical, persoanele afectate de epilepsie pot găsi vindecarea. Echipa de medici cu experiență, dotările de ultimă generație, spațiul ultra modern și amplasarea spitalului într-o zonă frumoasă sunt puncte forte, demne de luat în considerare. La acestea se adaugă un element ce oferă unicitate acestui centru medical: abordarea multidisciplinară. În procesul de recuperare este implicată întreaga echipă medicală, nu doar medicul specialist neurolog, astfel că pacientul va obține mai rapid rezultate bune și se va bucura de un plan de tratament adaptat perfect nevoilor sale.